Miksi spagaatia kutsutaan/on kutsuttu spiraaliksi?

Miksi spagaatia kutsutaan/on kutsuttu spiraaliksi?

Lapsena sivuspagaattia kutsuttiin spiraaliksi. Nyt aikuisena, liikunnallisella alalla olen törmännyt taas siihen, että jotkut lapset kutsuvat sivuspagaattia spiraaliksi. Miksi spagaattia kutsutaan/on kutsuttu spiraaliksi? Mistä juontuu siis spiraali nimitys spagaatille, mikä on sen etymologia, milloin, mistä ja miksi nimitys on tullut suomen kieleen? Kumpi oli ensin, spagaatti vai spiraali?

Vastaus

Spiraali on tosiaan pitkään käytössä ollut epävirallinen nimitys sivuspagaatille. Siitä ei löytynyt mainintoja kirjaston kokoelmista löytyvistä voimistelukirjoista eikä myöskään urheilusanastoista. Suomenkielinen wikipedia mainitsee spiraalin spagaattia käsittelevässä artikkelissa ja verkossa spiraali näyttää muutenkin suhteellisen yleiseltä. Monelle nykypäivän nuorellekin voimistelijalle sivuspagaatti on spiraali. Kävin läpi muiden kielten voimistelusanastoja. Englannin kielessä ei spiraalia tunneta, mutta ruotsin kielessä se näyttää esiintyvän spagaatin rinnalla. Tosin ruotsin kielessäkin termi näyttää olevan suhteellisen harvinainen. On siis mahdollista, että spiraali olisi vierasperäinen ilmaisu. 

Emme siis ikävä kyllä pystyneet selvittämään termin tarkkaa taustaa ja etymologiaa. Ehkä joku kysymyksen lukija tietää, mistä termi on peräisin. Oman vastauksen voi lisätä tämän vastauksen alle.

Lähteitä:
http://tinsica.soclog.com/?start=1352635343
https://fi.wikipedia.org/wiki/Spagaatti

Kommentit (0)

Vastauksesi