Miksi sokeritautiselle suositellaan riisiä perunoiden sijasta?

Miksi sokeritautiselle suositellaan riisiä perunoiden sijasta?

Eikö riisi ole myöskin hiilihydraattipitoista?

3 vastausta

Diabeetikon ruokavaliossa sallitaan kyllä sekä riisi että peruna kohtuullisina annoksina.

Riisin suosiminen perustuu ajatukseen riisin matalammasta glykeemisestä indeksistä verrattuna tärkkelyspitoiseen perunaan. Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa perunoiden runsaan kulutuksen on nähty jopa II tyypin diabeteksen riskitekijänä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee enemmän kuin yksittäiset ruoka-aineet. Voit kompensoida korkean GI-indeksin ruokia syömällä samalla hitaasti imeytyviä kuituja ja proteiinia.

Lisäksi on todettu, että kylmien perunoiden glykeeminen kuorma on pienempi kuin kuumien.

Kommentit (0)
15.12.201500:47
146
76

Ihmisten kielellä: Riisi tekee täyden olon tunteen  nopeammin kuin peruna, Riisistä on myös vähemmän energiaa kuin perunassa, myös riisin lisukkeena usein käytetään terveellisempää aineksia kuten kanaa, papuja salaattia yms. Perunan taas punaista lihaa ja kastikkeita

Kommentit (0)
14.12.201516:10
79540
42

Hiilihydraatteja on kahdenlaisia, nopeasti ja hitaasti verensokeria nostavia. Diabeetikon kannattaa suosia matalan glykemia-indeksin (GI) ruokia. Perunan (keitetyn) GI on 78 ja muusin 87. Valkoisen riisin 73 ja tumman riisin 68.  

Mutta minä olen vain "lukuja vaille lääkäri", kannattaa varmistaa ruokasuositukset omalta lääkäriltä.

Kommentit (0)

Vastauksesi