Miksi sokeri ja rasva maistuvat yleensä hyvälle?

Miksi sokeri ja rasva maistuvat yleensä hyvälle?

Miksi sokeri ja rasva maistuvat yleensä hyvälle? Onko kyseessä 1) evoluution mukana tuoma taipumus geenitasolla, vai 2)ihmiselämän aikana opittu ominaisuus?

Vastaus

Vastauksena kysymykseesi: Helsingin Sanomien 'Kysy Kirstiltä' palstalla (28.1.01) vastataan, että "suumme maistaa mielellään" makeaa ja rasvaista. Kirstin mukaan tämä ominaisuus on peräisin evoluutiosta, koska energiapitoinen ravinto suosi eloonjäämistä ihmislajin varhaisina aikoina.
Sinäminä-lehden sivuilla ffp.uku.fi/teens/sinamina/maku.htm kerrotaan, että "Kielen etuosan makusilmut ovat herkkiä makealle ja suolaiselle" ja että makuaisti on yksilöllinen.

Tieteellisempi selitys makuaistista on HYKS:in sivuilla: Ihmisen "makuaisti on neliulotteinen: tunnemme vain neljä perusmakua: hapan, karvas, makea ja suolainen. Näiden suhteelliset osuudet mutta myös samalla aistittavat hajut sekä ruoan rakenne, lämpötila sekä näläntunne määräävät makuaistimuksen. Makuaisti perustuu molekyylirakenteen tunnistamiseen: esimerkiksi happaman maunreseptorit reagoivat protoneille ja makean reseptorit ruokosokerin molekyylirakenteelle. Makureseptorit sijaitsevat suuontelossa, erityisesti kielessä mutta myös kitalaessa, ikenissä ja ruokatorven alkuosassa. Eri makujen reseptorit sijaitsevat hieman eri paikoissa. Makeaan herkimmin reagoivat reseptorit ovat kielen kärjessä,karvas maistetaan parhaiten kielen takaosassa."
www.biomag.helsinki.fi/braincourse/
L6.html#RTFToC10
Kysymykseesi ei voida antaa täysin yksiselitteistä vastausta. Kirstin tarjoama evoluutioteoria perustelee sitä, että eloonjääminen suosi rasvaista ja makeaa ravintoa. Nyky- ihminen ei tarvitse rasvaa ja sokeria yhtä paljon kuin esi- historiallisen ajan ihminen. On myös muistettava, että maku- asioista ei voi kiistellä. Eri ihmiset maistavat samat ruoat eri tavalla ja makuaisti on yksilöllinen. terveisin iGS-toimitus

Kommentit (0)

Vastauksesi