Miksi silikoni shampoossa tai hoitoaineessa on haitallista?

Miksi silikoni shampoossa tai hoitoaineessa on haitallista?

Miksi silikoni shampoossa tai hoitoaineessa on haitallista? Kampaajani sanoi, että heidän myymissään shampoissa silikoni on erilaista rakenteeltaan, vesiliukoista niin, ettei se "jumitu" hiukseen ja päänahkaan. Ovatko seuraavat aineet haitallisia hiuksille: 3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone ja PEG-12 Dimethicone?

Vastaus

Dimethicone-tuotteet ovat silikonia. Tai ainakin sisältävät sitä. Luepa vaikka seuraavaa keskustelua.

http://www.oikeuttaelaimille.net/foorumi/lofiversion/index.php?t7311.html

Tässä muutama lainaus keskustelusta:

"Millä nimellä se SILIKONI ilmotetaan tuoteselosteessa? En muista koskaan nähneeni että olis lukenu vaan että silikoni, itsekään en haluaisi sitä sisältäviä tuotteita käyttää.

Silicone, dimethicone, cyclomethicone, jne kaikki cone-loppuiset. Botanisil on myös silikonia. Voi lukea myös polydimethylsiloxane tai decamethylcyclo-pentasiloxane."

"Yleisesti ottaen kaikki sanat joissa on cone-pääte ovat silikoneiksi laskettavia aineita. Varmasti noita yritetään myös hieman "naamioida" viattomilta vaikuttaviksi, koska nykyään silikonilla on vähän ikava kaiku hiustuotteissa.

Itse käytin joskus vuosia sitten jotain halpisshampoota joka teki mun hiuksista ihanan kiiltävät ja liukkaat mitä mun hapsottava pehko ei yleensä koskaan ole...kunnes totuus paljastui kun pesin hiukset syväpuhdistavalla shampoolla ja lopputulos oli aivan hamppukuntoinen tukka. Silikoni siis maskeeraa hiuksen hyvännäköiseksi mutta ei oikeasti hoida hiusta. Sen lisäksi se saattaa tukkia hiusjuuria ja aiheuttaa jopa hiustenlähtöä, jos syväpuhdistavaa ei käytetä säännöllisesti. Kampaamotuotteissa tuo silikoni on vesiliukoista, mutta toisaalta mitä hyötyä siitäkään on kun peset tukan sillä samalla silikonilla...?

Silikonia on usein kiiltoa antavissa, kuiville, kiharoille tai käsitellyille hiuksille suunnatuissa shampoissa ja suorennusaineissa."

"Sen vielä ymmärrän, miksi päänahkaan jäävät aineet on huonoksi, mutta mitä väliä sillä on, jos hiukset kyllästää silikonilla?
Se päänahan ulkopuolella oleva hius ei siitä enää mihinkään uusiudu, joten minulla ei ainakaan ole muuta väliä kuin että hiukset näyttää ja tuntuu hyvältä.

Niin, käsittääkseni silikonin haitallinen vaikutus on juuri se ihoon ja hiusten juuriin liittyvä, eli siis että se estää päänahkaa hengittämästä ja saattaa kerrostua hiusten juuriin ja näin lisätä hiusten lähtöä tai hidastaa kasvua. Hiusten latvaosiin kai sitä voi huoletta laittaa. Silikonia on kuitenkin monissa shampoissa ja silloinhan se pääsee päänahkaan ja samoin saattaa päästää silloin kun huuhtelee hoitoainetta pois hiuksista tai kun käyttää vaikkapa sellaista tyhikohottavaa muotoilutuotetta.

Mä en itse usko että silikoni itseasiassa on kovin haitallista tai myrkyllistä, silikoniahan on meikeissä ja ruuassakin. Mä itse henkkohtaisesti en pidä siitä että se vaikutus on niin lyhytaikainen. Se vaikutuksen kesto tosin kyllä riippuu varmasti tuotteestakin ja muista sen sisältävistä hoitavista aineosista."

Mutta asiasta on myös eriäviä mielipiteitä:

"Onko totta, että silikoni ja silikoniyhdisteet tukkivat hiusjuuret? Oma kampaajanikaan ei osannut kommentoida kysymystäni, ja jopa kampaamoissa myytävien hoitoaineiden tuoteselosteet vilisevät termejä dimethicone, silicon ferment yms.. jotkut väittävät, että pitkään käytettynä silikonia sisältävät hoitoaineet aiheuttavat hiusten lähtöä. Miten on?

Olen myös törmännyt kyseiseen väittämään, että silikoni kertyy hiuksen juuriin ja aiheuttaa hiusten lähtöä. Mutta en ole missään nähnyt tieteellistä todistusaineistoa, että näin olisi. Monet nykypäivän hiustenhoito- ja muotoilutuotteet pitävät sisällään silikoneja, joten en oikein usko että ne aiheuttaisivat laajassa kuluttajakunnassa minkäänlaista hiustenlähtöä.
Kuitenkin pitää muistaa, että jokainen meistä on yksilö ja kaikkialla meillä on omat fysiikkamme, joten kyllä jotkut meistä varmasti ovat myös herkkiä pienillekin määrille silikonia ja reaktio voi olla vaikkapa hiustenlähtö. Väittäisin kuitenkin, että suurimmalle osalle se ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia."

http://www.nicehouse.fi/kylpyhuo/hiukset/trendit/vast_hoito.htm

"Ei se silikoni mitään vaarallista tavaraa ole. Ne on nykyään veteen liukenevia aineosia, joilla on monta tehtävää tuotteessa, hoitavuus, tuotteen tasalaatuiseksi tekeminen yms. Jokaisessa shampoossa ja hoidossa, aivan muutamia siihen erikoistuneita merkkejä lukuun ottamatta, sisältävät silikoneja ja niitä ei todellakaan ole tarpeen vältellä. Kuka muuta väitää puhu palturia tai ei asiasta tiedä."

http://www.kampaamoverkko.fi/forum/viewtopic.php?p=290

Lue erityisesti edellisen keskustelun viimeinen osuus.
Tee nettihaku vaikka sanoilla silikoni ja toisena hakusanana Shampoo, hiukset tai hiustenhoito. Sieltä löytyivät edelliset tiedot ja vielä paljon lisää. Näyttää siltä että asia herättää voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan. Sopivan kriittisesti lukemalla voit päätyä jopa
mieleiseesi lopputulokseen. Totuutta et ehkä löydä.

Kommentit (0)

Vastauksesi