miksi sianliha paistetaan aina kypsäksi, mutta naudan voi jättää raa´aksi?

miksi sianliha paistetaan aina kypsäksi, mutta naudan voi jättää raa´aksi?

Vastaus

Trikiinimato on yleinen riistaeläinten, kuten villisian, karhun ja ketun loinen, mutta sitä voi esiintyä myös siassa. Raa’asta tai huonosti kypsennetystä trikiinin toukkia sisältävästä sianlihasta saattaa saada trikinoosiksi kutsutun lihassairauden.

Siitä huolimatta että trikiinit tuhoutuvat jo +62,2 asteessa, suositellaan lihan kuumentamista kauttaaltaan vähintään +70 asteeseen, mikäli on mitään epäilyksiä lihan laadusta tai mikäli sitä ei ole tarkastettu trikiinien varalta.

Huonosti kypsennetty sianliha on myös yleisin Yersinia enterocolitica -tartunnan välittäjä. Salmonellabakteerinkin voi raa'asta sianlihasta saada.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopake...
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?a=ViewMessag...

Kommentit (0)

Vastauksesi