Miksi sarjakuvissa tiedemiehet ovat usein parrakkaita?

Miksi sarjakuvissa tiedemiehet ovat usein parrakkaita?

2 vastausta

Koska kyseessä on stereotyyppinen tiedemies; joka ei jatkuvasti tutkiessaan ja älynystyröitä käyttäessään kerta kaikkiaan ehdi ajaa partaansa tai hoitaa muuten ulkonäköään.

Kommentit (0)
21.01.201613:36
17107
40

Partaa on aikojen saatossa usein pidetty jonkinlaisena intellektuellin tunnusmerkkinä antiikin ajoista lähtien. Otavan ensyklopedia tietää kertoa, että "Aleksanteri Suuren aikana alettiin parta ajaa pois, ja vain filosofit, kirjailijat ja erikoisuutta tavoittelevat antoivat partansa kasvaa merkkinä siitä, että heillä oli tärkeämpääkin tekemistä kuin ulkomuotonsa".

"Älymystötunnusmerkki" näyttäisi sitten siirtyneen Rooman valtakuntaan, jossa Hadrianus (76 - 138) aloitti keisarillisen partamuodin, koska hän ihaili suuresti kreikkalaista kulttuuria ja koska kreikkalaismiehillä oli parta. Tunnetuin tapaus on keisari Marcus Aurelius (121 - 180), joka nimenomaan halusi tulla kuvatuksi parrakkaana "filosofikeisarina" (häneltä suomennettu Itsetutkisteluja), kuten nykyäänkin voi havaita hänen kuuluisasta ratsastajapatsaastaan Rooman Campidogliolla.

Stereotyyppinen kuva "tiedemieshabituksesta" lienee arveluni mukaan syntynyt edellä viitattujen vanhojen esikuvien pohjalta 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa (vrt. esim. Darwin, Marx, Freud jne.), jolloin parran käyttö oli muutenkin yleistä.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi