Miksi sairaalan potilaita kuljetetaan aina pää edellä?

Miksi sairaalan potilaita kuljetetaan aina pää edellä?

5 vastausta

Ruumiita on ollut suomalaisessa perinteessä tapana kuljettaa nimenomaan jalat edellä. Tällä pyrittiin estämään vainajan pääseminen takaisin elävien pariin, ikään kuin eksyttämällä. Tästä perinteestä kumpuaa mm. kaikkien tuntema sanonta ”lähden vain jalat edellä”, millä viitataan kuolemaan.

Tähän liittyy myös Suomen terveydenhuollon ja sairaaloiden käänteinen tapa kuljettaa eläviä potilaita aina pää edellä. Jos potilas on pulestaan kuollut, häntä kuljetetaan aina jalat edellä. Tapa on niin syvälle juurtunut, että sitä opetetaan jopa terveydenhuollon oppilaitoksissa.

Tavan noudattaminen saattaa ajoittain aiheuttaa ongelmiakin. Esimerkiksi paaripotilaan kuljettaminen pää edellä portaita alas saattaa olla välillä todella hankalaa. Toisaalta leikkaukseen matkalla olevan potilaan kannalta olisi mukavampaa edetä jalat edellä, jotta hän voisi matkalla katsella maisemia kasvot menosuuntaan. Näin ei kuitenkaan tehdä, koska elävää potilasta tulee aina kuljettaa pää edellä.

Lääkäri ja neurologian professori Jorma Palo kirjoitti aiheesta aikanaan artikkeli, jossa hän ihmetteli että taikauskolla on tieteelliseen näyttöön perustuvassa terveydenhuollossa näinkin vahva rooli. Hänen mukaansa kuljetustavan rikkomista paheksuttiin ja hän ei uransa aikana nähnyt kuin muutaman poikkeuksen ja nekin itsepintaisten lapsipotilaiden kohdalla.

 Palon mukaan tapa näyttää rajoittuvan Suomeen, ja esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa potilaita kuljetetaan tilanteen mukaan jalat tai pää edellä.

Mistä tämä suomalaisen terveydenhuollon ja sairaaloiden taikausko on sitten saanut alkunsa? Palon teoria oli, että se olisi voinut olla jäänne sota-ajoilta. Sodassa oli pakko tehdä pikaisia jakoja ja päätelmiä elävien ja kuolleiden välilä ja tällöin tavasta saattoi olla hyötyä. Kuuleman mukaan erityisesti terveydenhuollossa työskennelleet sotaveteraanit vastustivat jalat edellä –kuljetusasentoa.

Voidaan siis ajatella, että tapa on alunperin lähtöisin kansanperinteestä, mutta siitä on saattanut kriisiaikoina olla jopa käytännön hyötyä. Näin se on juurtunut syvälle terveydenhuollon käytänteisiin. Vastaava kaunis perinne on ikkunan avaaminen kuolleen potilaan huoneessa, jotta sielu pääsee huoneesta ulos.

Kuuntele: 
Kommentit (0)
11.08.201519:22
21240
159

Olen aina ollut kovin kiusaantunut kun sairaalassa ollessani olen joutunut kuljetettavaksi sängyllä tai paareilla esim. leikkaussaliin ja taas potilashuoneeseen. Se siinä on kiusallista, ettei näe minne ollaan viemässä :)

Kommentit (0)
22.03.201308:32
151
140

Ei tuokaan aina pidä paikkaansa.
Olin viime vuoden lopulla pienessä toimenpiteessä TYKS:issä. Ihan jalat edellä siellä vietiin ja hengissä ollaan edelleen.

Kommentit (0)
11.08.201520:20
35722
131

Minuakin on kuskattu milloin jalat ja milloin pää edellä, ja täällä ollaan. Tapa ei enää toteudu samalla tavalla kuin vuosikymmeniä sitten. 

Toisaalta akkunakin vainajan huoneessa avataan nykyään kuulemma vallan siitä proosallisesta syystä, että vainajan jäähtyminen nopeutuisi.

Kommentit (0)
31.03.201806:14
10303
129

Olimme taannoin porukalla Amsterdamissa. Yhdelle meistä sattui sellainen tilanne että piti viedä sairaalaan. Ambulanssimiehet alkoivat kuljettaa jalat edellä. Pientä suukopua vaati ennenkuin  kuljetussuunta vaihtui. Hollannissa ei tätä pää edellä viemisen käytäntöä näytä olevan.

Kommentit (0)

Vastauksesi