Miksi sähköveturin ajolanka ei sula poikki niinkuin hitsauspuikko vaikka virrat ovat valtavat?

Miksi sähköveturin ajolanka ei sula poikki niinkuin hitsauspuikko vaikka virrat ovat valtavat?

Sähköveturi ottaa tarvitsemansa virran ajolangasta virroittimen kautta. Kosketuspinta-ala on hyvin pieni. Miksi ajolanka ei sula poikki niinkuin hitsauspuikko vaikka virrat ovat valtavat?

Vastaus
13.12.201309:36
1636
63

On enempi mielipidekysymys, mikä on "valtava" sähkövirta.  Esimerkiksi pientalojen pääsulakkeiden koko on lämmitystavasta riippuen 25-63 ampeeria (A). Sulakkeiden hyvin ohut hopealanka kestää siis sellaiset virrat.

Jos veturin ottama sähköteho 25000 voltin jännitteisestä ajolangasta on 5000 kilowattia (kVA), kulkee silloin ajolangasta virroittimen kautta veturin laitteisiin sähkövirta, jonka suuruus on  5000000 VA / 25000 V =  200 A.  Kyllä ajolanka ja virroitin sellaisen virran kestää. Veturin virroittimessa on muutaman senttimetrin levyinen kontaktihiili, joka laahaa jatkuvassa kosketuksessa ajojohtoon. Kosketuspinta-ala on muutamia neliösenttejä. 

Hitsauslaitteet on rakennettu nimenomaan sellaisiksi, että syntyisi valokaari joka sulattaa puikon ja osan hitsattavasta kappaleestakin. Veturin virroitin taas rakennetaan niin, että valokaarta ja kipinöintiä esiintyisi mahdollisimman vähän tai ei lainkaan. Sähköalaa tunteva osaisi kertoa miten.

Osoitteessa www.lib.tkk.fi/Dipl/2009/urn100097.pdf löytyy tätä virroitinasiaa yhden diplomityön verran.

Kommentit (0)

Vastauksesi