Miksi sähkörummut ovat hävinneet rockbändien käytöstä lähes tyystin sitten 80-luvun?

Miksi sähkörummut ovat hävinneet rockbändien käytöstä lähes tyystin sitten 80-luvun?

Henkilökohtaisesti pidän mm. Def Leppardin levyistä Hysteria ja Adrenalize osittain juuri niiden mahtipontisen sähkörumpusaundin vuoksi. Palauttiko Nirvanan luotsaama grunge-aalto 90-luvun alussa rock-musiikin takaisin rahvaanomaisuuteen niin vahvasti, että mm. hexagonin muotoisista sähkörumpuelementeistään tunnettu Simmons meni konkurssiin?

Kuvat: 
5 vastausta

Luultavasti muodin muuttuminen on suurin syy sähkörumpusettien katoamiseen rockbändien arsenaalista. Jos keskitytään puhtaasti Simmonsin rumpusetteihin, täytyy muistaa, että ne olivat ilmestyessään 80-luvulla edelläkävijöitä. Niitä käyttivät erityisesti syntikkapopbändit niiden futuristisen ulkonäön ja tuolloin soundin takia. Monille rockbändeille ne olivat enemmän näyttävä lisä tavallisen rumpusettiin ja yksi soundi muiden joukossa. Simmonsin soundi leimautui siten vahvasti osaksi 80-luvun synteettistä sointia, joka synnytti 90-luvulla voimakkaan vastareaktion ja katsottiin pitkään hyvin epämuodikkaaksi (kuten myös samaan aikaan suosittu voimakkaalla kaiulla ja noise gatella luotu iso rumpusoundi). Luultavasti 90-luvun ja sen jälkeiset rockbändit eivät ole halunneet kuulostaa Def Leppardilta tai muilta tämän aikalaisilta.

Simmonsin tuho ei johtunut kuitenkaan vain muodista. Yksi Simmonsin näkyvimmistä käyttäjistä, rock- ja jazzrumpali Bill Bruford kertoo muistelmissaan, että menestyksen myötä Simmonsin yrityskulttuuri kehittyi huonompaan suuntaan. Yhtiön oli vaikea täyttää tilauksia aikataulussa, tekninen tuki oli heikkoa ja monet toimitetut rumpusetit kärsivät huonosta kokoonpanosta. Osa tuotteista myös kolkutteli ajan tekniikan äärirajoja. Monet rumpalit kyllästyivät epäluotettaviin ja helposti hajoaviin laitteisiin. Tämä söi osaltaan Simmonsin tuloja samalla kun yhtiö poltti paljon rahaa uusien, teknisten haastavien mallien kehittelyyn. Myöhemmät sähkörumpusetit, kuten useat V-Drums-mallit, ovat yleensä hakeneet sekä Simmonsia perinteisempää ulkonäköä että sointia.

Lopuksi muistetaan, että rumpusoundit voivat yhä olla elektroniset, vaikka itse setit eivät olisikaan. Jo kahdeksankymmentäluvulla monet rockbändit korvasivat tai vahvistivat yksittäisten rumpujen soundeja sampleilla tai puhtaasti elektronisesti luoduilla rumpusoundeilla. Tämä käytäntö ei kadonnut täysin grunge-aikakaudellakaan. Mikittämällä akustiset rummut MIDI-muuntimilla on mahdollista yhdistää akustisen setin soitettavuus ja bändille ehkä tärkeä ulkonäkö elektroniseen sointiin. Yhtyeet vain usein hakevat joko akustisia rumpuja jäljittelevää soundia tai, esimerkiksi industrial-tyyppisten bändien tapauksessa, hyvin radikaalin elektronista äänikuvaa.

Kommentit (1)
Hyvä vastaus. Tämän vastaajan - kuka lieneekään - vastauksia olisi ilo lukea jatkossa... Hyvä vastaus. Tämän vastaajan - kuka lieneekään - vastauksia olisi ilo lukea jatkossa enemmänkin.
18.10.2016 15:28 Leo Salminen 4228
18.10.201619:21
3653
52

Kiitoksia jälleen tästäkin vastauksesta. Kerrottakoon vielä lisänä, että 2005 Guitar Center hankki oikeudet Simmons-tuotenimeen, kuten tuossa lähteenä käytetyssä Wikipedia-artikkelissa mainitiin. Yhtiö myy nykyisin Kiinassa valmistettuja sähkörumpuja tuolla merkillä. Alkuperäisen Simmons-yhtiön perustaja Dave Simmons ei ole kuitenkaan antanut siunaustaan tälle yritykselle vaan viimeisimpien tietojen mukaan on ryhtymässä oikeustoimiin nykyistä Simmons-firmaa vastaan. Def Leppardin sähkörumpuaikakauden aloitti aikoinaan rumpali Rick Allenin vasemman käden menetys auto-onnettomuudessa 80-luvun alussa. Hänen elektronisessa rumpusetissäänkin kuitenkin lautasäänet tuotettiin perinteisillä symbaaleilla.

Kommentit (0)
30.10.201614:06
20961
39

Aavistuksen menee asiasta sivuun, mutta siltä varalta, että tänne eksyisi kasarista kiinnostuneita lukijoita: 1980-luvun tanssimusiikin (Madonnasta alkaen), syntsapopin (vaikkapa Giorgo Moroder) ja viihteellisemmän rockin (esim. Phil Collins / Genesis) tyypillisin ja monen mielestä huonoimmin aikaa kestänyt sähkörumpusoundi tuli LinnDrum-rumpukoneesta. Artikkelin lopussa on vavahduttava lista tuon ajan "perusmusasta"... Retroilusta huolimatta, ei ole diskokaan niin kuin ennen!

https://en.wikipedia.org/wiki/LinnDrum

Kommentit (0)
30.10.201612:53
3653
18

Toinen markkinoilta poistunut sähkörumpuvalmistaja on tietääkseni MPC Electronics Ltd (Michael Peter Coxhead). 

Kommentit (0)
30.07.201812:05
3653
5

Nykuisin sähkörumpuja tunnetuista rumpalisteista käyttää kai lähinnä Orchestral Manouvres in the Darkin alkuperäinen rumpali Malcolm Holmes.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi