Miksi Ruotsin, Norjan ja Suomen pääkaupungit on perustettu maiden eteläosiin?

Miksi Ruotsin, Norjan ja Suomen pääkaupungit on perustettu maiden eteläosiin?

Vastaus

Pääkaupungit on perustettu kauppareittien solmukohtiin, joissa on ollut asutusta varhaisista ajoista saakka. Tavaraa kuljetettiin paljon laivoilla, joten purjehdusreitit ja satamapaikat vaikuttivat enemmän kuin sijainnin eteläisyys sinänsä. Tallinna on maan pohjoisosassa. Merellinen sijainti teki siitä huomattavan kauppakaupungin ja siksi myös hallinnollisen keskuksen.

Poliittiset ja sotilaalliset seikat ovat tietenkin vaikuttaneet, mutta kauppayhteydet ja meritiet ratkaisivat varhaisimman kehityksen suunnan. Hyvä esimerkki on Suomen vanha pääkaupunki Turku. Sen nimi tulee muinaisvenäjän sanasta trg, joka lausutaan turgu ja joka tarkoittaa markkinapaikkaa. Nykyistä Turkua alettiin kutsua Suomen Turuksi erotukseksi muista rannikkoalueen markkinapaikoista eli turuista. (Tässä yhteydessä Suomi tarkoittaa lähinnä Varsinais-Suomen aluetta.) Helsingin kaupunki perustettiin, jotta päästäisiin osille Tallinnan kaupankäynnistä ja vauraudesta.

Lähteitä ja lisätietoa:
Lyhyesti Helsingin, Tukholman ja Oslon perustamisesta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Helsinki (Historia, Ruotsin vallan aika)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholma (Historia, Keskiaika)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Oslo (Historia)
Vertailun vuoksi Tallinnan historiaa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tallinna (Historia)
Artikkeli, jossa myös karttoja Itämeren kauppareiteistä http://www.aaltojenalla.fi/cgi-bin/bsbw/search.cgi?loc=1&11=11&lang=fin&.... (Hansan kauppateiden kartta antaa väärän kuvan Tallinnan asemasta. Tekstissä Tallinna on paikallaan merkittävimpien hansakaupunkien luettelossa.)
Suomen kaupungit keskiajalla http://www.katajala.net/keskiaika/suomi/kaupungit.html

Kommentit (0)

Vastauksesi