Miksi puolikuu ja tähti ovat kristinuskon symboleja?

Miksi puolikuu ja tähti ovat kristinuskon symboleja?

Minua kiinnostaa kohta, jollekin kysyjälle antamastanne vastauksessa, missä puhutaan puolikuusta Konstanttinopolin kaupungin symbolina. Mistä lähteistä asiasta voi lukea. Kuinka varma tieto on tästä symboli asiasta lähteidenne valossa?

5 vastausta
10.02.202010:47
24173
17

Valtiot. tri Kimmo Kiljunen antaa laajassa teoksessaan Maailman maat - liput ja historia (Into 2013) asialle seuraavan selityksen:

Turkin lipussa käytettiin ensimmäisenä kuunsirppiä ja tähteä, joista on tullut  islamin keskeinen tunnus. Ne periytyvät kuitenkin esi-islamilaiselta ajalta ja niissä näkyy kristillinen vaikutus. Turkkilaiset islaminuskoiset osmanit, joita länsimaissa kutsutaan ottomaaneiksi, valtasivat 1453 kristityn Bysantin pääkaupungin Konstantinopolin. Kaupungin nimi muutettiin Istanbuliksi, mutta sen perinteistä kuunsirppi ja tähti -vaakunaa ei hylätty. Ottomaanien imperiumin laajetessa Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan kuunsirppi ja tähti levisivät turkkilaisen vallan ja islamin symbolina.

Hieman jäljempänä  Kiljunen esittää tulkinnan myös symbolin kristillisistä alkujuurista, joissa kylläkin on legendanomaisia aineksia:

Perimätiedon mukaan Makedonian kuningas Filip yritti jo ennen poikaansa Aleksanteri Suurta Byzantionin [siis myöhemmän Konstantinopolin] valtausta. Kuunvalo paljasti makedonialaisten väijytyksen, ja puolustajat torjuivat hyökkäyksen. Kaupungin suojeluspyhimyksen Dianan tunnuksena oli kuu. Kun Konstantinus Suuri muutti Byzantionin Konstantinopoliksi, hän pyhitti sen Neitsyt Marialle, jonka symboli tähti sijoitettiin vaakunassa kuunsirpin vieraan.

Todettakoon vielä, että Paavo Castrénin ja Leena Pietilä Castrénin Antiikin käsikirjan (Otava 2002) mukaan Diana  oli vanha itaalinen kuunjumalatar, joka myöhemmin samaistettiin Artemis-jumalattareen.

Kommentit (0)
07.02.202022:37
28584
14

Kysymys oli siirretty yleisesti vastattavien joukkoon. En voi ottaa kantaa kirjaston vastaajien lähteitten varmuuteen, joten siteeraan vain aikaisempaa vastausta.

Kolmannessa linkissä on yleensä uskontojen symboleista, alimmassa kristillisistä sellaisista.

Kommentit (0)
09.02.202021:03
1318
13

Lihavoidussa otsikossa kysytään, miksi puolikuu ja tähti ovat kristinuskon symboleja. Vastaisin, että eivät ne ole. Kirkkoja vain on aina koristeltu erilaisin esinein ja kuvin. On paikan ja sen väestön nykyisyyttä ja menneisyyttä symboloivia välineitä ja vaakunoita. Olisi ihme, jos minkään paikan tai suvun ikivanhassa vaakunassa ei olisi kuunsirppiä eikä tähteä.

Kommentit (0)
12.02.202012:26
24173
13

Kyse oli siis kuunsirppi ja tähti -symboliikan historiallisista juurista, ei siitä mihin samainen symboli nykyisissä islamilaisissa maissa suoraan viittaa.

Mainitsemani juuret ulottuvat muinaiseen Lähi-itään, aikaan jolloin islamin uskoa ei vielä ollut olemassakaan. Sieltä symboli omaksuttiin Bosborin länsirannalla sijanneeseen Byzantionin siirtokuntaan, josta Rooman valtakunnan ensimmäinen kristitty keisari Konstantinus Suuri teki vuonna 330 pääkaupunkinsa ja jolle hän antoi  nimeksi Konstantinopoli, Konstantinuksen kaupunki. Kuunsirppi ja tähti -tunnus jatkoi olemassaoloaan yhtenä kristillisen Konstantinopolin  embleemeistä:

https://www.google.com/search?q=constantinople+emblem&tbm=isch&source=iu...

Kun turkkilaiset sitten sulttaani Mohammed II:n johdolla toukokuussa 1453 valtasivat rynnäköllä  (myöhemmin Bysantiksi sanotun) Itä-Rooman keisarikunnan viimeisen sillanpääaseman, Konstantinopolin, he omaksuivat tuon kuunsirppi ja tähti - tunnuksen omaan käyttöönsä, ja aikaa myöten se levisi kautta koko islamilaisen maailman tuon uskonnon tunnukseksi.

Näinhän edellisessä vastauksessa siteeraamani Kimmo Kiljunenkin kirjassaan asian esittää.

Vielä voidaan todeta sekin, että kristinuskolla ja islamilla on syntytaustassaan paljon yhteistä. Tunnettu tosiasia on, että islaminuskoiset mm. pitävät Jeesusta yhtenä uskontonsa profeetoista.

Kommentit (0)
12.02.202007:37
82655
12

Koska risti viittaa kristinuskoon, muslimimaissa Punaisen ristin sijasta suojamerkkinä käytetään Punaista puolikuuta, paitsi Iranissa, jossa puolikuun tulkittiin viittaavan Turkkiin ja käytettiin 1924-80 Punaista leijonaa ja aurinkoa. Tästä voitaneen päätellä, ettei puolikuu ainakaan muslimimaissa viittaa kristinuskoon.

Kommentit (0)

Vastauksesi