Miksi puhelimen gps kuluttaa niin paljon akkua?

Miksi puhelimen gps kuluttaa niin paljon akkua?

Eikö gps-toiminto vain vastaanota gps-satelliittien radiosignaaleja? Eihän pelkän vastaanottamisen luulisi vaativan kovin paljoa energiaa, jos ei mitään lähetetä? Käytännössä kuitenkin gps-toiminnon päälle kytkeminen tyhjentää akkua huomattavan nopeasti. Miksi näin?

Vastaus
14.09.201719:25
63948
32

Ei se niin paljon kuluta kuin puhelun/datan lähetys, mutta kuitenkin enemmän kuin puhelu/datan vastaanottovalmius, sillä GPS on koko ajan päällä ja halutessaan vielä tallettaa reittiä tai päivittää sijaintia karttaan koko ajan, mahdollisesti pitäen näytön koko ajan aktiivisena, joka on suuri sähkösyöppö. Verrattuna puhelujen/datan stand-by-tilaan (lepotila), jossa puhelin käynnistää vastaanottimen vain silloin tällöin (aikajakotekniikka) ja kuuntelee hetken onko kellään asiaa (tulevia puheluja/dataa) ja jos ei ole menee taas virransäästötilaan suurimmaksi osaksi aikaa, GPS:ssä vastaanotin on koko ajan päällä. Kyllä se akku kuluisi kovasti jos myös puhelujen/datan vastaanotin olisi koko ajan päällä (ja käsittelisi koko ajan tulevan datan). Vastaisi siis sitä, että sinulla olisi koko ajan tuleva puhelu/data päällä.

Vastaanottoon (niin GPS kuin puhelu/data) liittyy muutakin (sähköä kuluttavaa) kuin pelkkä taivaalta tulevien bittien sieppaus. Ne bitit pitää dekoodata (purkaa mm. virheenkorjaus ja muut koodaukset) ja tarvittaessa laskea saapuneesta datasta koordinaatteja (tai muuta dataa) jonkun sovelluksen (kartta, tracker) käytettäväksi. Osa tästä tapahtuu mikropiireillä (ASIC) ja osa prosessorissa pyörivillä ohjelmistoilla. (Ainakin) jälkimmäisessä tapauksessa täytyy käynnistää myös muistit, jotka myös lisäävät sähkön kulutusta. Ja varsinkin näyttö kuten jo mainitsin, jos dataa halutaan katsella (kartalla).  

Tämä oli vain yksinkertaistettu kansantajuinen (toivottavasti!) vastaus, tarkemmin asiaa voi opiskella tietoliikenteen ja signaalinkäsittelyn oppimateriaaleista, linkissä esim yksi suppea johdanto. Googlaamalla löytyy tarvittaessa lisää, myös GPS-vastaanotosta.

Kommentit (0)

Vastauksesi