Miksi poliisille tai rajavartiolaitokselle pyrkiessä naisilla on matalammat fyysiset vaatimukset kuin miehillä?

Miksi poliisille tai rajavartiolaitokselle pyrkiessä naisilla on matalammat fyysiset vaatimukset kuin miehillä?

Miksi poliisille tai rajavartiolaitokselle pyrkiessä naisilla on matalammat fyysiset vaatimukset kuin miehillä? Kun eihän ne työtehtävät kuitenkaan ole erilaisia. Eihän matka tai paino muutu oli juoksijana/nostajana mies tai nainen

2 vastausta
30.03.201309:34
5168
47

Mieleen tulee kaksi mahdollista syytä (muitakin voi tietysti olla), joista toinen on tasa-arvolain hengen mukainen ja toinen sen vastainen.

Muistelen lukeneeni, että poliisilla, rajavartiolaitoksella, tullilla ja muutamilla muilla alunperin vain miesten hoitamilla organisaatioilla on tehtäviä, joissa on havaittu olevan hyödyllistä, että tehtävän hoitaa nimenomaan nainen. Ilmeisimpiä tällaisia tehtäviä ovat naisille tehtävät ruumiintarkastukset sekä lasten rauhoittaminen vanhempien kiinniottotilanteessa ennen lastensuojeluviranomaisten paikalle saapumista. Lisäksi muistaakseni on havaittu, että miespuolisten riehujien rauhoittelu onnistuu usein naispuoliselta viranomaiselta helpommin, ilmeisesti johtuen siitä, että riehuja ei pidä naista kilpailijana, jolle pitää `päteä`, vaan hänelle voi helpommin antautua ns. kasvojaan menettämättä.     

Toinen mieleen tuleva mahdollisuus on se, että poliitikot ja lainsäätäjät ovat - valitettavasti jälleen kerran - ymmärtäneet tasa-arvon väärin. Erehdytään luulemaan, että tasa-arvoa on se, että joka paikassa on kaikkien viiteryhmien edustajia (miehiä, naisia, nuoria, vanhoja jne.) yhtä paljon. Tosiasiassa kuitenkin jokainen tuolla periaatteella tehty valinta nimenomaan syrjii sitä väärän viiteryhmänsä perusteella valitsematta jäänyttä. Tasa-arvohan on sitä, että jokaista kohdellaan hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa, ei viiteryhmänsä tai sen ominaisuuksien perusteella. On tärkeää ymmärtää, mikä ero tasa-arvomielessä on sillä, että henkilö on esim. pitkä ja sillä että edustaa viiteryhmää pitkät ihmiset. Ei ole syrjintää valita elokuvarooliin pitkää ihmistä lyhyen sijaan, jos näyteltävä roolihenkilö on nimenomaan pitkä, vaikka molemmat ehdokkaat ovat hyvä näyttelijöitä. Silloin valinta on perustunut henkilökohtaiseen ominaisuuteen, josta tehtävän hoitamisessa on hyötyä. Sen sijaan on syrjintää valita pitkä ihminen vaikkapa johtajaksi lyhyen sijaan sillä oletuksella, että pitkät ihmiset ovat yleensä parempia johtajia. Ja oleellista tässä on nyt se, että tämä on syrjintää, vaikka pitkät ihmiset olisivatkin keskimäärin parempia johtajia (en tiedä, ovatko), jollei tuolla nimenomaisella pitkällä henkilöllä ole jotain näyttöä siitä, että juuri hän on parempi johtaja, kuin lyhyt hakija.

Kommentit (0)
30.03.201320:23
9580
21

Nyt kuin tasa-arvon vuoksi miehillä ja naisilla on samat henkivakuutusmaksut (miesten maksuja laskettiin) niin ehkä seuraavaksi naislle tulee samat vaatimukset kuin miehillä pyrittäessä poliisiksi yms.

Kommentit (0)

Vastauksesi