Miksi poliisiautoa kutsutaan nimellä mustamaija tai maija?

Miksi poliisiautoa kutsutaan nimellä mustamaija tai maija?

Tietynlaista poliisiautoa sanotaan 'maijaksi', myös poliisit itse kutsuvat sitä siksi. Mistä se nimi tuolle ilmaiselle taksille tulee? Nimitys voi olla muodossa maija, musta maija tai mustamaija.

2 vastausta

Maija on lyhenne slangi-ilmaisusta mustamaija. Mustamaija-nimitystä käytetään muuallakin maailmassa, esimerkiksi englannin ja ruotsin kielissä puhutaan Black Mariasta ja Svarta Majasta. Ilmaisu on omaksuttu suomen kieleen englannista 1920-luvulla. Aluksi mustamaijaa eli poliisin suurta umpiautoa kutsuttiin nimellä Musta Mari. Muita poliisiauton nimiä ovat mm. sininen huvimaja, siimahäntä ja piiska(auto).

Kielitieteilijät kiistelevät sanan alkuperästä ja ensimmäisestä esiintymisestä. Termiä on käytetty Yhdysvalloissa jo 1800-luvun alkukymmenillä. Erään tarinan mukaan 1800-luvun Bostonissa oli roteva ja isokokoinen musta nainen, Maria, joka piti merimiehille täyshoitolaa ja auttoi poliisia levottomien vieraiden pidättämisessä. Kun poliisi hankki aivan uuden mallisen mustaksi maalatun vaunun rikollisten kuljettamiseen, vaunu nimitettiin Mustaksi Mariaksi eli englanniksi Black Maria.

Toisaalta termi saattaa viitata myös new yorkilaiseen ravihevoseen, Black Mariaan, joka oli voittanut ravit uskomattoman vaikeissa olosuhteissa syksyllä 1832. Muutama vuosi tämän jälkeen new yorkilaiset sanomalehdet käyttivät Musta Maria nimitystä kirjoittaessaan vankienkuljetusvaunuista.

Kommentit (0)
22.05.201620:43
252
162

Molemmat tässä mainitut Black Maria -nimiset hevoset olivat laukkahevosia. Niiden rotu oli englannintäysiverinen (Thoroughbred), kun taas ravikilpailuissa yleisin hevosrotu on amerikanravuri (Standardbred), joka polveutuu suureksi osaksi englannintäysiverisestä.

Ravikilpailuissa hevonen vetää kärryjä (poikkeuksena monte' eli raviratsastus joka on erityisen suosittua Ranskassa) ja sen askellaji on ravi (USA:ssa myöskin passi eli peitsi). Laukkakilpailuissa hevosella on aina ratsastaja, jockey ja askellaji on kiitolaukka eli neli. 

Termit ravihevonen ja laukkahevonen sekoitetaan usein varsinkin käännöskirjallisuudessa. Usein siellä mainitaan "horse race", hevoskilpailu, ja kääntäjän täytyy osata tulkita asiayhteydestä ja annetuista faktoista, tarkoitetaanko raveja vai laukkakilpailuja. 

Kommentit (0)

Vastauksesi