Miksi poliisiautoa kutsutaan mustamaijaksi?

Miksi poliisiautoa kutsutaan mustamaijaksi?

Miksi poliisiautoa kutsutaan mustamaijaksi? Miksi poliiseita kutsutaan "Jepareiksi" eli mistä se sana tulee?

Vastaus

Miksi poliisiautoa kutsutaan mustamaijaksi?

Tällaiset slangi-ilmaukset ovat usein hyvin kansainvälisiä. Niinpä mustamaijakin on omaksuttu suomenkieleen englannista 1920-luvulla. Aluksi tosin puhuttiin Mustasta-Marista. Sillä tarkoitettiin Helsingin poliisilaitoksen suurta umpiautoa, jolla kuljetettiin humalaisia, rantajätkiä ja viinatrokareita. Termiä on käytetty Yhdysvalloissa jo paljon aikaisemmin, 1800-luvun alkukymmenillä. Vuonna 1847 lehti nimeltä Boston Evening Traveller kertoo poliisin hankkineen aivan uuden mallisen vaunun rikollisten kuljettamiseen. Vaunua nimitettiin Mustaksi Mariaksi eli englanniksi Black Maria. Yleisimmin nimi liitetään Bostonissa vaikuttaneeseen afro-amerikkalaiseen Maria Leehen. Roteva ja isokokoinen Maria piti kaupungissa merimiesten täysihoitolaa. Hän oli paitsi iso myös tiukka ja reipasotteinen nainen, joten hänet kutsuttiin usein taltuttamaan riehuvia rettelöitsijöitä. Muutenkin hän mielellään auttoi poliisia. Niinpä tuntui luontevalta nimetä mustaksi maalattu poliisivaunu hänen mukaansa.

Kielitieteilijät kuitenkin kiistelevät sanan alkuperästä ja ensimmäisestä esiintymisestä. Termi lieneekin kymmenkunta vuotta vanhempi ja on saattanut viitata new yorkilaiseen ravihevoseen, Black Mariaan, joka oli voittanut ravit uskomattoman vaikeissa olosuhteissa syksyllä 1832. Muutama vuosi tämän jälkeen new yorkilaiset sanomalehdet käyttivät Musta Maria nimitystä kirjoittaessaan vankienkuljetusvaunuista.
http://www.worldwidewords.org/qa/qa-bla1.htm

Black Maria –termiä käytetään edelleen Englannissa ja joissain osissa Australiaa. Yhdysvalloissa sen sijaan puhutaan paddywagoneista. Paddy on irlantilaisen Patrickin lempinimi, josta kehittyi Amerikassa irlantilaisia siirtolaisia tarkoittava slangisana. Ainakin termin syntyaikoina, sata vuotta sitten, suurin osa amerikkalaisista poliiseista oli irlantilaisia, joten paddy wagon olisi ollut poliisin kuljettama auto. Toisen selityksen mukaan nimi johtuisi siitä, että vaunun asiakkaat olivat enimmäkseen humalassa riehuvia irlantilaisia.

Slangi muuttuu koko ajan. Tulee uusia sanoja ja uusia aihealueita. Poliisi on yksi slangin keskeisiä aihealueita, joka on jatkuvasti suosiossa riippumatta siitä, mitä ovat ajassa liikkuvat muotivirtaukset. Niinpä meille on toinenkin kuuntelija lähettänyt poliisia koskevan kysymyksen. Hän kysyy:

Miksi poliiseita kutsutaan "Jepareiksi" eli mistä se sana tulee?

Tämä onkin jo vaikeampi selvitettävä. Tiedetään vain, että jepari (jebari, jepe, jeppe) tulee Ruotsista. Sana on peräisin Tukholman alamaailmasta ja omaksuttiin Helsingin slangiin 1900-luvun alussa. Samaa perua ja jokseenkin samalta ajalta ovat myös poliisia tarkoittaneet sanat byylari ja byylinki sekä varastamista tarkoittanut sana snutaaminen. Slangisanakirjan tekijät toteavatkin, että yhteydet ovat toimineet vanhastaan tälläkin alalla.

Muita poliisia tarkoittavia vanhoja slangisanoja ovat koukku, kyttä, pollari, šeriffi, skoude, slurkki, slurbaano ja uudempia esim. kissalan pojat, mustikanpoimija, sinivuokko ja vuokko.

http://koti.mbnet.fi/joyhan/HP218.html

Lähteet:
Paunonen, Heikki: Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii : Stadin slangin suursankirja. WSOY, 2005. ISBN 951-0-30882-X

http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2002-04-06,10...

http://en.wikipedia.org/wiki/Paddywagon

Kommentit (0)

Vastauksesi