Miksi Pirkanmaa on Pirkanmaa, kuka se Pirkka on joka on nimennyt sen omaksi maakseen?

Miksi Pirkanmaa on Pirkanmaa, kuka se Pirkka on joka on nimennyt sen omaksi maakseen?

2 vastausta

Aiheesta on kysytty palvelussamme aikaisemminkin. Voit lukea tuolloin annetun vastauksen alla olevasta linkistä.

Kommentit (0)
24.03.201714:48
21624
38

Kirjasto on linkitetyssä, 1.7.2008 päivätyssä vastauksessaan käsitellyt asiaa lähinnä Suomalaiseen paikannimikirjaan perustuen hyvin monisanaisesti ja mielestäni hieman sekavastikin, niin että kaikki lukijat eivät ehkä saa selvää kuvaa, mistä oikein on ollut kyse. Tarjoan seuraavassa oman selkeyttämisyritykseni, joka sekin tietenkin voidaan sivuuttaa jonkun laatimalla osuvammalla vastauksella:

Maailmansotien välinen aika oli Suomessa ns. kansallisen, nationalistisen historiankirjoituksen kulta-aikaa. Suuntauksen johtava hahmo oli professori Jalmari Jaakkola, joka pyrki teoksissaan pyrki osin sepittämälläkin luomaan Suomelle mahdikkaan varhaishistorian ja keskiajan. Satakuntalaislähtöisenä Jaakkola monin kohdin korosti kotimaakuntansa merkitystä historian vaiheissa. Tähän liittyy ns. pirkkalaisteoria: keskiaikaisen Ylä-Satakuntaan luetun Pirkkalan suurpitäjän Jaakkola näki lappalaisten verottajina tunnettujen "pirkkalaisten" lähtöalueena ja tyyssijana. (En tiedä, voidaanko Jaakkolaa pitää pirkkalaisteorian luojana, mutta ainakin sen huomattavin tunnetuksitekijä hän oli.)

Kun sitten Pirkanmaan maakuntaliitto muodostettiin 1956, Jaakkolan pirkkalaisteoria oli edelleen täysissä voimissaan. Oletan, että juuri tämä paikallispatrioottinen paisuttelu antoi aiheen maakuntaliiton ja  kokonaisen uusmaakunnan, Pirkanmaa, nimeämiselle.

Vasta Jouko Vahtola osoitti vuonna 1980 ilmestyneessä historiaa ja nimistöntutkimusta yhdistelleessä käänteentekevässä väitöskirjassaan Tornionjoki- ja Kemijokilaakson asutuksen synty Pirkkalan pitäjään liitetyn pirkkalaisteorian virheellisyyden. Pirkkalaiset tai oikeammin pirkkamiehet (birkarlar) olivat todellisuudessa yleensä pohjankävijöitä, joille kruunu oli antanut erityiset birk-oikeudet jne. Pirkanmaan uusmaakunta siis jäi kuitenkin pysyvästi kantamaan nimessään kansallisen historiankirjoituksen luomaa kuvaa Pirkkalan muinaisen suurpitäjän mahtavista eränkävijätalonpojista.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi