Miksi pesupallo?

Miksi pesupallo?

Spekuloin facebookissa tällaista (https://www.facebook.com/TapaniKangas/posts/10152650358702348 PYYKKIKONEEN PESUPALLO): "Voisko joku selittää mulle miksi on pesupalloja pyykinpesukoneeseen? Laitat sen aineen sinne palloon, pallon koneeseen ja koneen päälle. Ja kun kone kerran pyörähtää niin pesuaine sekoittuu pyykkeihin. Sit se pallo vaan kolisee siellä koneessa itsekseen... Miksei voi kaataa sitä pesuainetta mitalla suoraan sinne pyykin sekaan tai laittaa sille osoitettuun säiliöön joka pesukoneissa on. Onko kukaan koskaan ihmetellyt tätä asiaa, vai onko siihen joku järkevä selitys? Koska ei se ainakaan paremmin leviä, se pallo tyhjenee heti. Koneessa usein on säiliö pyykkiaineelle, eikö siitä aine leviäisi paremmin? Pallon funktio koneessa on mysteeri!"

Vastaus

Tämä on kyllä yksi näitä arkielämän Suuria Kysymyksiä, joita yksi sun toinen pyörittelee mielessään askareita suorittaessaan, mutta harva viitsii/kehtaa/jaksaa nostaa yleiseen keskusteluun.

Pesuainevalmistaja valistaa näin:

"Pesupallolla varmistat oikean annostelun ja pesutehon

Pesupallon käyttö on suositeltavaa, koska tiivistepesuaineet ovat tiiviimpiä, painavampia, hienojakoisempia ja niitä annostellaan vähemmän.

Koneen tyypistä tai vedenpaineesta johtuen osa pesuaineesta voi jäädä lokeroon, eikä se silloin tietenkään poista vaatteista likaa. Jauhe voi myös kulkeutua annostelulokerosta suoraan poistoaukon suulle, josta se kulkeutuu edelleen poistoveden mukana suoraan viemäriin.

Pallolla varmistetaan, että oikea määrä pesuainetta on oikeassa paikassa (pesurummussa) ja oikeassa suhteessa pyykkiin ja veteen nähden. Annostelua varten pallon kyljessä on merkittynä millilitrat.

Aseta pallo pesurumpuun pyykin päälle pystyyn. Koska useimmat koneet ottavat vettä alhaaltapäin, koneessa on jo tietty määrä vettä ennen kuin rumpu ensimmäisen kerran pyörähtää ja pallo kaatuu veteen."

Pesuaineen oikea annostelu on mielestäni tärkein etu pesupallon käytössä. Silmämääräisesti annosteleva ihminen tuppaa lorauttamaan liian paljon, ja siitä kärsii sekä pyykki että luonto. Muuten ne ovat melkoisen raivostuttavia kapistuksia pyöriessään pesuhuoneen nurkissa. Tosin koirille niistä on paljon iloa, kuten joku facebook-kommentoija totesi.

Kommentit (0)

Vastauksesi