MIksi perse on niin ruma sana? Entä kyrpä tai vittu?

MIksi perse on niin ruma sana? Entä kyrpä tai vittu?

MIksi perse on niin ruma sana? Entä kyrpä tai vittu? Mitä sanoja meidän tulisi käyttää näistä alueista. Mitkä käytössä olevista sanoista luokittele rumiksi, entä mitkä kauniiksi. Onko näistä kattavaa luetteloa saatavana jostain?

Vastaus
31.03.201000:49
28472
118

Sanalle ”perse” kauniimpi nimitys on ”takapuoli”, ”pylly” tai ”peppu”, joskin jälkimmäisellä lienee aika lapsenomainen sävy. ”Kyrpä” lienee sävyltään jo voimakkaammin alatyylinen. Sille ”kauniimpia” vastineita voisivat olla ”siitin”, ”penis” tai lapsellisemmassa sävyssä ”pippeli”. ”Vitun” kauniimpia termejä voisivat olla ”emätin” tai ”pimppi”.

Ei voi kuitenkaan antaa yleispätevää suositusta, mitä sanoja tulisi käyttää, sillä sanavalinta on aina kiinni kielenkäytön tilanteesta. Jos esimerkiksi lääketieteellisessä keskustelussa käytetään sanaa ”kyrpä”, se arvatenkin herättää kummastusta ja ehkä paheksuntaakin. Sen sijaan vaikkapa kaunokirjallisuudessa karskin rikollisen puheeseen ”kyrpä” sopii ehdottomasti paremmin voimasanaksi kuin vaikkapa ”pippeli”, joka saattaisi kuulostaa suorastaan naurettavalta.

Jos sanojen sävyt kiinnostavat, esimerkiksi ”Suomen kielen perussanakirja” ja sen uudempi laitos ”Kielitoimiston sanakirja” mainitsevat usein sanojen yhteydessä, jos ne ovat erityisen alatyylisiä tai puhekielisiä. Mikäli olet kiinnostunut kirosanoina käytettyjen sanojen sävyistä, voin suositella Jari Tammen teosta ”Suuri kirosanakirja” (3. painos; WSOY, 2007). Seksuaalisuuteen liittyviä sanoja löytää myös teoksesta ”Se siitä: suomen kielen seksisanakirja” (WSOY, 1994).

Sanojen rumuuden taustalla lienee usein jonkinlaisten tabujen rikkominen. Esimerkiksi seksuaalisuus on ollut ja on jossakin määrin vielä nykyäänkin Suomessa tällainen tabu, josta ei esimerkiksi keskustella tuntemattomien kanssa yhtä luontevasti kuin vaikkapa säästä. Onpa vanhoina aikoina uskottu esimerkiksi emättimeen liittyvän maagista voimaakin. Vielä nykyäänkin yleinen häveliäisyyskäsitys edellyttää sukupuolielimien peittämistä julkisilla paikoilla, eikä niistä julkisesti puhumistakaan pidettäne kovin luontevana. Siksi etenkin voimakassävyiset seksuaalisanat toimivat vieläkin kohtuullisesti kirosanoina, olkoonkin, että menneisiin aikoihin verrattuna ne ovat varmasti kärsineet vähän inflaatiota, kun esimerkiksi kirosanan ”vittu” käyttäminen on käynyt jo aika arkipäiväiseksi.

Kommentit (0)

Vastauksesi