Miksi pavut pitää liottaa?

Miksi pavut pitää liottaa?

Miksi pavut pitää liottaa? Kaikissa ohjeissa sanotaan että herneet ja pavut pitää liottaa ennen käyttöä, mutta miksi? Entäpä kuinka kauan niitä pitää liottaa, kun jossain sanotaan että puoli tuntia riittää ja jossain taas 8 tuntia tai yön yli? Koskeeko liotussääntö kaikkia herne- ja papulaatuja?
Jatkokysymys aiheeseen liittyen, eli miksi herneitä/papuja idätettäessä niitä pitää huuhdella vai pitääkö?

Vastaus

Monet papulajit sisältävät lektiiniä, joka aiheuttaa ruokamyrkytysoireita. Lektiini hajoaa, kun papuja liotetaan yön yli ja keitetään. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee liottamaan kaikkia papuja vähintään 12 tuntia. Kaikkia linssejä ei tarvitse liottaa, pakkauksesta tulisi käydä ilmi, vaatiiko kyseessä oleva linssi liottamista.

Papuja täytyy huuhdella idätettäessä, muuten ne kuivuvat ja pilaantuvat.

Pavuista Eviran sivuilla: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/pak...
Ekolon papuopas: http://www.ekolo.net/show.php?page=papuopas
Idätysohjeita: http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0104/5.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi