Miksi on niin vaikeaa lopettaa yritystukia

Miksi on niin vaikeaa lopettaa yritystukia

Varsinkin kun osa niitä saavia yrityksiä ei edes maksa veroja Suomeen edes niin paljon kun saa yritystukea?

Vastaus

Se näyttäisi tosiaan olevan mahdoton tehtävä. Hallitus toisensa jälkeen on pyrkinyt karsimaan yritystukia, ainakin puheen tasolla. Tuki voi olla valtion budjetista suoraan myönnettyä, tai verotuksellisin keinoin, lähinnä verohuojennuksin toteutettua.

Ylen verkkoartikkelissa tuodaan esiin ne moninaiset syyt, miksi yritystukien karsiminen on poliitikoille vaikeaa:

1) Tukien saajat lobbaavat ankarasti ja maalailevat uhkakuvia. Teollisuusyritykset ja niiden etujärjestöt puolustavat vahvasti etujaan ja niillä on edustus kaikissa poliittisissa työryhmissä, joissa tuista keskustellaan.

2) No kun muutkin EU-maat! Kilpailukyvyn turvaaminen; muuallakin Euroopassa tuetaan omia yrityksiä.

3) Pitkät sopimukset pitävät tukirahahanat auki. Pitkillä sopimuksilla päätettyjä tukia on hankala leikata lyhyellä aikajänteellä.

4) Pakko säilyttää huoltovarmuus. Esimerkiksi merenkulkualalla vedotaan helposti huoltovarmuuteen.

5) Leikkaamisella on “arvaamattomia vaikutuksia”. Pelätään tukien leikkaamisen tarkemmin määrittelemättömiä yllättäviä seurauksia.

6) Hallitusohjelma sitoo kädet. On sovittu, ettei teollisuuden kustannuksia nosteta. Jos yritystukia karsittaisiin, hallituksen pitäisi tehdä teollisuudelle muunlaisia myönnytyksiä.

7) Kotipuolen yritystukia ei ainakaan leikata! Aluepoliittiset syyt. Kansanedustaja ei voi olla mukana leikkaamassa kotiseutunsa yritysten tukia.

8) Minä sen päätin! Yritystuilla pääsee osaksi menestystarinaa. Olisi ikävää jälkeenpäin ymmärtää vaikeuttaneensa lupaavan vientialan kehitystä.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi