Miksi omakoti- ja rivitalot rakennetaan pääosin taitekattoisiksi, mutta...

Miksi omakoti- ja rivitalot rakennetaan pääosin taitekattoisiksi, mutta...

Miksi omakoti- ja rivitalot rakennetaan pääosin taitekattoisiksi, mutta kerrostalot tasakatoin? Onko kyseessä arkkitehdin näkemys vai joku muu syy? Kustannuksista ei voine olla kysymys.

2 vastausta

Olette oikeassa siinä, että pientalot ovat kerrostaloja useammin viistokattoisia. Tosin monissa kerrostaloissa voi olla niin loiva harjakatto, että se katselijasta vaikuttaa tasakattoiselta. Taajama-alueilla kullekin alueelle tehty asemakaava (eli asemakaava-arkkitehti) määrittelee - monien muiden seikkojen ohella - useimmiten myös rakennusten kattokaltevuudet. Määräyksillä pyritään siihen, että alueesta muodostuisi ilmeeltään yhtenäinen. Sekä pien- että kerrostaloihin voidaan määrätä yhtä hyvin kaltevia kuin tasakattojakin. Haja-asutusalueilla rakentaminen on yleensä vapaampaa. Monien mielestä tasakatto ei sovi Suomeen pohjoisen ilmastomme vuoksi. Omakotitalojen rakentajat saattavatkin vierastaa tasakattoja siksi, että se vaatii enemmän huoltoa kuin harjakatto. Kerrostaloissa huolto jää huoltoyhtiöiden tehtäväksi.

Kommentit (0)
10.11.201415:08
7480
84

Taite- eli mansardikattoja on aikoinaan rakennettu, nykyään ei enää  juuri ollenkaan.

On ollut kaavamääräyksiä korkeimmasta sallitusta räystäskorkeudesta. Taitekatolla on saatu talo kerrosta korkeammaksi kuin muuten. Samalla mallilla on rakennettu silloin myös kaava-alueiden ulkopuolella 'muodin' vuoksi.

Kommentit (1)
Liekö relevanttia enää näin vanhaa kysymystä kommentoida, mutta epäilen kysyjän tar... Liekö relevanttia enää näin vanhaa kysymystä kommentoida, mutta epäilen kysyjän tarkoittaneen harjakattoa.
10.11.2014 22:02 PP Salanimi 1800

Vastauksesi