Miksi nykyään aina kaikissa uutisissa pitää kertoa kuka tai mikä kertoi asiasta ensimmäisenä?

Miksi nykyään aina kaikissa uutisissa pitää kertoa kuka tai mikä kertoi asiasta ensimmäisenä?

Ensin tuntui että tätä esiintyi vain lehtien nettisivuilla, mutta nykyään sitä kuulee jo tv-uutisissakin. Ensin kerrotaan uutinen ja lopuksi mainitaan että asiasta ensimmäisenä uutisoi nelosen uutiset tai etelä-savon sanomat jne... Miksi tällainen käytäntö on otettu?

Vastaus

Kysyin asiasta journalistikaveriltani, joka kertoi, että julkisen sanan neuvosto on 2010-luvulla tiukentanut ohjeistustaan kirjoitetun sanan ja muun uutisoinnin kreditoinnin suhteen. JSN suosittelee kertomaan, kuka julkaisi tiedon ensimmäisenä siksi, että kiitos tiedonjulkaisusta ja "skuupeista" menee oikeaan osoitteeseen. Myös journalistin ohjeissa mainitaan, että "Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.".

 

 

 
 

 

Kommentit (1)
Toisaalta laiska journalisti voi noin ainakin osittain pestä kätensä uutisen mahdollise... Toisaalta laiska journalisti voi noin ainakin osittain pestä kätensä uutisen mahdollisesta virheellisyydestä. Hänen oma uutisensahan on, että "Lähde x kertoo, että ...", mikä on edelleen totta, vaikkei lähteen kertomuksen sisältö olisikaan.
20.11.2017 21:15 Leo Salminen 5104

Vastauksesi