Miksi nuoret syljeskelevät?

Miksi nuoret syljeskelevät?

Miksi nuoret syljeskelevät? Kun nuoria kokoontuu varsinkin kauppojen eteen niin pojat ja tytöt syljeskelevät varsin runsaasti. Onko tämä jotakin reviirijuttuja?

Vastaus

Tämä on hyvä ja mielenkiintoinen kysymys. Ilmiöönhän ei voi olla törmäämättä kaupungilla liikkuessa, ja takuuvarmasti se ärsyttää, jopa yököttää monia.

Valitut Palat –lehti teki muutama vuosi sitten Euroopassa laajan ärsytystutkimuksen, eli tutki mitkä asiat ihmisiä eniten jurppii. Syljeskely oli sekä eurooppalaisten että suomalaisten listalla neljäntenä. Suomalaisia ärsytti syljeskelyä enemmän ainoastaan takapuskurissa kiinni ajavat, roskaavat ihmiset sekä jonossa kiilaavat.

Sylki sinänsä on tarpeellinen erite. Sitä tarvitaan ruoansulatusprosessissa, ja lisäksi sylki suojelee suun limakalvoja ja hampaita. Ihminen tuottaa arviolta litrasta puoleentoista litraan sylkeä vuorokaudessa. Syljen erityksessä on kuitenkin suuria eroja ihmisten välillä. Miehillä ja isokokoisilla ihmisillä yleensäkin on usein vilkkaampi syljen eritys.

Sylkeminen on jossain määrin myös sallittua tietyissä tilanteissa, esimerkiksi kun se tapahtuu jonkin raskaan fyysisen ponnistuksen, vaikkapa urheilusuorituksen yhteydessä. Ainakin jääkiekkoilijoiden keskuudessa syljeskely on varsin yleinen harrastus. Arkisessa tilanteessa syljeskelemistä sen sijaan katsotaan tänä päivänä varsin karsaasti.

Mistä nuorten syljeskely sitten johtuu?

Murrosiän muutokset saattavat osittain selittää ilmiötä. Kun kasvetaan lapsesta aikuiseksi, syljen määrä lisääntyy asteittain. Pojilla tulee usein kasvuspurtteja murrosiässä, ja silloin myös sylkirauhaset kasvavat ja syljen eritys lisääntyy.

Myös tupakoinnilla voi olla osuutta asiaan. Lyhyellä aikavälillä tupakointi nimittäin lisää sylkirauhasen syljeneritystä. Eli syljeskely saattaa liittyä nuorison tupakanpolton opetteluun. Pitempään polttaneilla tällaista ongelmaa ei ole. Lisäksi tupakointi nostaa syljen pH-arvoa, eli nuoret saattavat myös syljeskellä tupakan aiheuttamaa pahaa makua pois.

Kun nuorisosta on kyse, niin mukana saattaa olla myös jonkinlaista nuorisokapinaakin: kapinoidaan aikuisten maailmaa, vanhempia, sivistystä ja hyviä tapoja vastaan.

Mutta ennen kaikkea kyse on vain pahasta tavasta. Ihminen poistaa yleensä sylkeä suustaan nielemällä. Nuorten anatomiassa ja fysiologiassa ei pitäisi olla mitään tekijää, joka estäisi tämän toimenpiteen. Nuorikin voi huoletta nielaista oman sylkensä. Ja tekeekin niin varmasti, ainakin sisätiloissa. Tuskinpa päivällä tauotta räkivällä nuorella on öisin sylkykuppia sänkynsä vieressä.

Nuoret eivät itsekään aina tiedä tai tiedosta, miksi oikein syljeskelevät. Syljeskely on tiettyyn ikäpolveen liittyvä muoti-ilmiö, se on tavallaan osa joutilasta hengailukulttuuria. Kun kaikki samanikäiset syljeskelevät porukalla, vaikkapa ringissä, siitä muodostuu hyväksyttävä tapa nuorten keskuudessa. Ryhmässä opittua tapaa sitten jatketaan yksinäänkin, esimerkiksi bussipysäkeillä. Ja kuten kaikki tietävät, pahoista tavoista on vaikea päästä eroon.

Voiko asialle mitään tehdä?

Ulkopuolisten on aivan turha mennä valistamaan nuorisoa, kyllä se on vanhempien vastuualuetta. Eli tapakasvatusta, sekä sanallisesti että omalla esimerkillä. Järeämpi keino olisi tietysti sylkemisen kieltäminen kaupungin järjestyssäännöissä, kuten esimerkiksi Singaporessa on tehty. Siellä kadulle sylkemisestä voi rapsahtaa monen sadan euron sakko. Mutta kuka sitten valvoisi tätä – pitäisikö suomeen perustaa jotain partioita jotka kyttäävät mahdollisia syljeskelijöitä? Poliisilla nyt ei ainakaan ole aikaa eikä resursseja tällaiseen. Parempi on siis vain niellä kiukku (ja sylki), ja toivoa että teinit kasvavat nopeasti tästä ikävästä tavasta eroon.

Lähteet ja lisätietoa:
Valittujen Palojen ärsytystutkimus: http://www-fi.valitutpalat.fi/lehti/tiedotteet/20050621.html
Kalevan artikkeli: Sylkeminen loppuu sisällä: http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=796351
Kalevan artikkeli: Onko näin? Sylkeminen kuuluu kiekkoiluun siinä missä koukkaaminenkin: http://kiekko.kaleva.fi/kiekkoal/index.cfm?p=juttu&osasto=HockeyJuttu&id...
Suomen hammaslääkäriliitto: Tupakka ja suun sairaudet: http://www.hammaslaakariliitto.fi/suun-terveys/terveyden-edistaeminen/tu...
Turunen, Ari: Ulkokultaisen käytöksen kirja. Atena, 2001. ISBN 951-796-242-8

Kommentit (0)

Vastauksesi