Miksi nokkoskeitto täytyy tehdä nuorista nokkosista eli miksei täysikokoisia nokkosia saa syödä?

Miksi nokkoskeitto täytyy tehdä nuorista nokkosista eli miksei täysikokoisia nokkosia saa syödä?

Vastaus

Kirjassaan Nokkonen: herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (2015) Katariina Vuori kirjoittaa hyödyntävänsä nokkosta koko sen kasvukauden ajan. Nokkosesta voidaan hyödyntää niin lehdet, varsi kuin juuretkin, ja esimerkiksi juurien paras keruuaika on vasta syksy tai alkukevät. Useimmiten nokkonen kuitenkin kehotetaan poimittavasti keväällä ja alkukesästä, sillä kasvi on parhaimmillaan nuorena ja tuoreena. Kesän edetessä esimerkiksi varret sitkostuvat ja tulevat kuituisemmiksi. Myös Ruokatieto-sivustolla kehotetaan yleisesti poimimaan luonnonkasvit ”pieninä ja hentoina”, jolloin välttää niiden puisevan maun.

Nokkosten keräämisellä keväästä ja alkukesästä on myös käytännön etuja: nokkosen polttelu on vähäisempää (ja siten kerääminen helpompaa) kuin myöhemmin kesällä. Ennen kukkimista kerättyjen nokkosten lehdet eivät myöskään ehdi vioittua niin kovin, eikä niiden perkaamiseen mene yhtä paljon aikaa kuin myöhemmin. Vaikka kukintoon asti päässeiden nokkosten keräämistä ei suositella, voi niistäkin nyppiä vielä varren yläosan pienempiä, hyväkuntoisia lehtiä ja kukintoja.

Nokkoset on parasta kerätä kuivalla säällä, sillä sateen jälkeen niiden nitraattipitoisuus on koholla. Nokkoset on paras kerätä koriin tai ämpäriin, ei muovipussiin.

Suosittelen tutustumaan Katariina Vuoren teokseen, joka sisältää paitsi tietoa nokkosesta myös herkullisen oloisia nokkosreseptejä.  

Kommentit (0)

Vastauksesi