Miksi niin monet Yhdysvaltain armeijan veteraanit nukkuvat kaduilla?

Miksi niin monet Yhdysvaltain armeijan veteraanit nukkuvat kaduilla?

Yli 300 000 veteraania on kodittomana, miksi? Eikö niistä pidetä enää huolta, vaikka ovat palvelleet maatansa?

5 vastausta
01.07.201519:08
22893
51

Vielä lisäys: olisi kiinnostavaa tietää, ovatko rekisteröidyt kodittomat kaikki tavallisten joukkojen sotilaita, vai onko tilastoihin laskettu myös yksityisten sotilaallisia palveluja myyvien yritysten henkilökunta. Ehkeivät esim. Academin (Blackwater) tai G4S:n veteraanit eivät välttämättä ole listalla. Käytettyjen rahamäärien perusteella voisi kuvitella, että heillä olisi myös paremmat palvelussuhteen ehdot kuin tavallisella jenkkisotilaalla. Toisaalta voisi kuvitella myös, että he suorittavat tehtäviä, joiden muuttuminen FUBAR mission-suuntaan salattaisiin ja niihin osallistuneet unohdettaisiin joko aktiivisesti tai passiivisesti, jopa haudattaisiin omatoimisesti tuntemattomaan paikkaan.

Nettitiedon mukaan palkkasoturius ei ehkä olekaan aina yksittäisille henkilöille tuottoisaa.  Defion Internacional-yrityksen sotilaan kerrotaan ansaitsevan noin 1000 taalaa/kk. Yrityksen kerrotaan rekrytoivan henkilökuntansa Latinalaisesta Amerikasta, siinäkö sitten matalapalkkaisuuden peruste.

Joillakin yksityisten yritysten toimintaan liittyvillä henkilöillä näyttää olleen vauhdikasta muutenkin kuin taistelukentällä. Lieneekö Yhdysvalloissa kyse siitä, että yksityisten yritysten palkkaaminen sotilaallisiin tarkoituksiin voidaan jotenkin selittää budjetissa helpommin kuin omien asevoimien menojen kasvattaminen. Viiteaineiston "Animal House" perusteella ei rahasta liene ollut puutetta. Kenen tai keiden rahaa sitten onkaan käytetty, on jo toinen kysymys.

Kommentit (0)
01.07.201518:35
66369
31

Wikin mukaan vuonna 2012 oli n. 62000 koditonta veteraania. Syynä ovat mm. alkoholin ja huumeiden käyttö, hankala luonne (joko jo ennen palvelusta tai sotastressin aikaansaamana), mielisairaudet, ammattitaidottomuus, "historia" (olivat kadulla jo ennen sotapalvelusta ja palasivat "tuttuun" ympäristöön).

USA:ssa on palkka-armeija, sotilaat saavat palkan sotareissuiltaan (Iran, Afganistan jne), mutta eläkettä (tietyin ehdoin) vasta 65-vuotiaana. Eli jos on kouluttamaton kaveri, joka tekee 1-2 keikkaa sota-alueille, tuhlaa saamansa palkan, niin hän palaa takaisin siviiliin rahattomana ja kouluttamattomana (tai koulutettuna johonkin sota-ammattiin, jolle ei ole käyttöä siviilissä). Vain osa (parhaat) pääsevät loppuelämäkseen armeijan palvelukseen tai saavat armeijan maksaman siviilikoulutuksen, suurin osa palaa siviiliin samassa "kunnossa" kuin lähtivätkin. Ja yleensä lähtijät ovat alunperinkin huono-osaisia, ei USAssa rikkaat koulutetut nuoret lähde armeijaan, vaan ne joilla ei ole muuta mahdollisuutta.

USA:ssa on muutenkin sosiaaliturva paljon huonompi kuin meillä. Eikä muuten meidänkään veteraanit saaneet loppuelämänsä elatusta valtiolta, normaaleihin töihin heidänkin piti palata.

Kommentit (0)
01.07.201519:26
22893
31

Kiitos, Köpi, sanoit suoraan sen, mitä en ihan tuossa muodossa tahtonut kirjoittaa. Aioin vielä kaivaa esille tapauksia, joissa rekrytointi tapahtuu rikosten sovittamiseksi, jottei tarvitsisi joutua vankilaan, mikä selittäisi veteraanin vaikeuksia - palaaminen kadulle/vankilaan todellakin, mutta en sitten enää tahtonut penkoa enempää.

Kommentit (0)
05.03.201615:52
22893
30

Olen jäänyt seuraamaan tätä asiaa, koska tutkin epävirallisesti PSTD:ta.

Tässä eräitä jenkkien tilannetta valaisevia viitteitä.

Eräs vanha tilasto mainitsee, millaisilla määrillä veteraaneja on asunto - yhteiskunnan tarjoama, vankila.

En löytänyt tähän hätään haavoittumistilastoa. Niistä, jotka ovat haavoittuneet tai halvaantuneet eivätkä pysty tuottamaan jälkeläisiä. Asia on nyt noussut esiin, koska korvauskysymykset asiasta ovat epäselviä. Siinä voi jälleen olla syrjäytymissyy. Moniko nuori puoliso, joka on aikonut perustaa perheen, pysyy mukana suhteessa, jossa ei tule olemaan lapsia? USA:ssa on keskusteltu myös sukusolujen talteen ottamisesta ennen sotaan lähtöä. Asia vaikuttaa kuitenkin monella tavalla epävarmalta ja riitaisalta. Kenellä on oikeus ja kuinka pitkä sellainen sukusoluihin, joiden luovuttaja on kaatunut? Tai joka on elossa, mutta nukkuu siltojen alla?

Kommentit (0)
01.07.201518:33
22893
27

Yhdysvalloissa on olemassa järjestelmä asian hoitamiseksi, Department of Veteran Affairs, mutta asia ei toimi kuten on ollut ajateltu. Presidentti Obaman lupaus asian hoitamiseksi ei myöskään ole tuottanut odotettua satoa, vaikka hiukan parannusta asiaan lieneekin saatu.

Asiaan liittyy useita taustetekijöitä: suuri osa sotaan lähtijöistä ei liene alun perinkään ollut riittävästi yleisen tai henkilökohtaisen sosiaalisen turvaverkoston piirissä. Suuri osa veteraaneista on yksinäisiä miehiä, joiden perhesuhteet ovat heikkoja tai jopa olemattomia. Avioerot ovat sotilaselämän riesa. Monella palaajalla ei ole kotia, jonne mennä. Asunnottomuus ja sosiaaliturvan vaillinaisuus on ongelma monelle terveellekin amerikkalaismiehelle, joten joko henkisesti tai fyysisesti vammautuneen palaaminen rauhan ajan yhteiskuntaan on sitäkin vaikeampaa. Nettitilastojen mukaan tilanne vaikuttaisi olevan vielä hankalampaa niille, jotka kuuluvat afrikkalais-amerikkalaiseen tai hispano/latinoryhmään. Useat elävät köyhyysrajan alapuolella. Tukien hakeminen on mahdollista, mutta odotus päätösten saamiseksi on pitkä.

Niilläkin, joilla on palatessaan perhe, koti ja asunto, voi tilanne muuttua kestämättömäksi, vaikka mahdolliset fyysiset vammat olisi hoidettu. Tämä johtuu traumaperäisestä stressihäiriöstä PTSD, jollainen vaikuttaa olevan varsin monella amerikkalaisella veteraanilla - kuten myös joillakin suomalaisilla rauhanturvaajillakin.

PTSD:n vuoksi veteraani esim. valvoo jatkuvasti ympäristöään rauhan oloissakin vastaavalla tavalla kuin kentällä; säpsähtää tavanomaisen yhteiskunnan ääniä luullessaan niiden aiheutuvan jostakin sotilaallisesta toiminnasta, johon pitää reagoida sotilaan tapaan. Useat eivät siedä lasten leikeistä aiheutuvia ääniä ja heräilevät öisin painajaisuniin, Syyllisyydentunteet eloon jäämisestä kaatuneitten asetovereiden kuoltua tai jostain kentällä tehdystä teosta vilahtelevat mielessä. Veteraani on tunteeton tai ärtynyt, vihastuu aiheetta eikä päihteiden lisääntyminen paranna asiaa. Tässä kunnossa on lähes mahdotonta selviytyä työstä tai opiskelusta, jos sellaiseen olisikin mahdollisuus, normaalista perhe-elämästä puhumattakaan. Niinpä monet riittävästi psyykkistä apua vaille jääneet ajautuvat avioeroon, jolloin elämästä katoaa jälleen yksi kiinnekohta. Yksin selviytyminen vaikuttaa varsin vaikealta.

"Uutta" amerikkalaisessa yhteiskunnassa on sekin, että naispuolisten veteraanien määrä on kasvanut. Ongelma on siis muuntumassa tasa-arvoiseksi. 

VA:lla on meneillään uusia suunnitelmia asioiden ratkaisemiseksi. Mukana on senaattoreja, rva Michelle Obama, erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä ja yksittäisiä toimijoita. Veteraanien määrä on kuitenkin suuri ja ongelma näyttää kasvavalta

Eli vastaus kysymykseesi selvällä suomen kielellä: ei, heistä ei pidetä riittävästi huolta.

Vastaavaa ilmenee muissakin kansoissa. Viimeinen viite liittyy britteihin.

Kommentit (0)

Vastauksesi