Miksi näemme enneunia?

Miksi näemme enneunia?

Vastaus
04.03.201710:22
20304
68

Me emme näe enneunia siinä mielessä, että jotkut meistä olisivat niin herkkiä, että voisivat mystisesti aistia, mitä tulee tapahtumaan. Jos tällaista todistettavasti olisi tapahtunut, tietäisimme siitä kyllä, kun media raportoi paljon turhemmistakin asioista. Vähänkin isommassa suvussa löytyy aina joku, joka väittää nähneensä jonkin tapahtuman ennalta. Jos joku menee naimisiin "tumman muukalaisen" kanssa, Mällikkälän täti kertoo nähneensä sen unessa. Tällöin on huomattava, että unista ei yleensä kerrota ennen kuin "ennustettu" on tapahtunut, eikä toteutumattomista näyistä raportoida. 

Aivot ovat unitilassa "rentoina", vapaina meitä valveilla rajoittavista tavoista ja opituista soveliaisuuksista. Moni kauhistuisi, jos hänelle väitettäisiin hänellä olevan "likainen" tai väkivaltainen mielikuvitus. Unessa meidän huolemme ja toiveemme, varsinkin tiedostamattomat ja vaimennetut, saavat mellastaa vapaasti. Veikkaan, että yksi syy siihen, miksi unia on niin vaikea muistaa on, että saattaisimme pelästyä omia ajatuksiamme. Arvelisin suurimmalla osalla ihmisiä olevan varsin eloisa mielikuvitus, harmaa arki tai latistava kasvatus vain ovat piilottaneet sen. Ihminen on myös pohjimmiltaan arka eläin - ilman varovaisuutta ja kekseliäisyyttä ei lajimme olisi enää hengissä. Joidenkin unitutkijoiden mukaan unet kehittyivät, kun varhainen ihminen nukkuessaan harjoitteli niitä selviytymistaitoja, joita hereillä saatetaan tarvita.

Kaiken, mitä voi tapahtua, voi keksiä (ja paljon muutakin). Ajatus matkustajakoneen tahallisesta törmäyksestä pilvenpiirtäjään on aika ikoninen ja se on käynyt monen mielessä ja esiintynyt fiktioissa jo viime vuosituhannella. Kun yleinen ilmapiiri Yhdysvalloissa oli pelokas ja terrorismista puhuttiin kaikkialla, olen varma, että useakin ihminen on nähnyt sen kaltaisen unen ennen 11. syyskuuta 2001. Silloin on melko luonnollista, että viimeistään tapahtuman jälkeen jotkut heistä ovat olleet varmoja, että kyseessä oli enneuni. Tietääkseni yhtään "uskottavaa" profeettaa ei kuitenkaan ole ollut, ja vaikka olisikin: maailma on täynnä ennustuksia ja ennustajia, on mahdotonta varautua KAIKKEEN. Tiedotusvälineet ovat tässä tärkeässä roolissa: Titanicin tuhon jälkeen moni pääsi lehtiin väitettyään nähneensä sen unessa. Moni oli voinut nähdäkin - kuvitelma uppoamattomaksi väitetyn laivan uppoamisesta ei vaadi neroa - mutta mahtoivatkohan kaikki olla aivan rehellisiä?

Kun näet kymmenenkin unta yössä ja elinaikanasi kymmeniä tuhansia ja kerrot sen maapallon väestöllä, olisi varsin epätodennäköistä, että yksikään unissa nähty tapahtuma ei ikinä toteutuisi. Olemme luonnollisesti huolissamme toisista ihmisistä, eläimistä, luonnosta, sodista jne; sitä enemmän, mitä läheisempiä ne ovat. Mällikkälän täti on ajatellut pitkään "naimaikäisiä" sukulaisiaan ja heidän vaihtoehtojaan ja tulevaisuuksiaan, silloin ne ajatukset tulevat uniinkin. Muistikuvat unista haalistuvat, ja kun jotain samankaltaista sitten tapahtuu, muisto herää ja värittyy ja täydentyy todellisuudella: "sitä se mun uneni ties!"

 

Kommentit (0)

Vastauksesi