Miksi muste haalenee ajan kuluessa?

Miksi muste haalenee ajan kuluessa?

Tarvitaan koulutehtävään

Vastaus
05.12.201722:36
11529
20

Netistä ei näytä löytyvän kunnon tietoa asiasta suomeksi. Oletan, että tarkoitat "oikeaa mustetta", siis sitä, jota käytetään täytekynällä kirjoittamiseen, eikä esim. printterien mustetta. Toki niihin vaikuttaa heikentävästi samat tekijät kuin täytekynämusteeseenkin.

Tekstin haalistumiseen on mm. seuraavia pääasiallisia syitä: Kyseessä on siis kemiallinen reaktio,

Auringon haalistus: ultravioletti säteily kalventaa yhtä hyvin musteen kuin öljymaalaukset, kankaat, huonekalut, helmet, tatuoinnit,  jopa tiilikatot.

On mahdollista, että paperissa on jotain, mikä aiheuttaa haalistumisen, kemiaa. Ehkä liittyy paperin valkaisuun. Olen työskennellyt arkistossa, jossa vanha ns. lumppupaperi oli säilyttänyt yli 50-vuotiaan mustekirjoituksen, kun taas teksti uudemmassa sellupaperissa oli vaalentunut.

Samoin lämpö esim. vesikiertoisista lämpöpattereista voi aiheuttaa haalistumista.

Ehdotan kysymystä vaikkapa arkistolaitokseen tai Valtion teknilliseen tutkimuskeskukseen (VTT), joka tutkii työkseen kaikenlaisia tuotteita ja aineita. Ennen vanhaan mm. julkaisivat vuosittain "sallittujen kynien listaa" - luetteloa arkistokelpoisista kynistä, varsinkin kuulakärkikynistä.

Luettelojen perusteella esim. valtion virastot valitsivat esimiehilleen ne kynät, joilla saattoi turvallisesti allekirjoittaa tärkeätkin asiakirjat, jotta nimikirjoitus säilyisi vuosikausiia. Olisihan se aika nolo juttu, jos joku asiakirja olisi allekirjoitettu vaikkapa huoltoaseman tai pankin mainoskynällä, ja arkistossa olisi myöhemmin ollut hyväksymättömältä näyttävä päätös.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi