Miksi muslimit eivät syö sianlihaa, tiedän kyllä vanhatestamentillisen syyn...

Miksi muslimit eivät syö sianlihaa, tiedän kyllä vanhatestamentillisen syyn...

Miksi muslimit eivät syö sianlihaa, tiedän kyllä vanhatestamentillisen syyn miksi juutalaiset eivät sitä syö, mutta mikä on muslimien syy?

Vastaus

Sianliha on julistettu kielletyksi Koraanissa, joka on islaminuskoisille suoraan Jumalalta saatua sanaa ja siksi pyhä. Kiellettyjä ovat myös veri, alkoholi sekä väärin teurastettu liha – ja ylipäätään kaikki se, minkä kuolintavasta ei ole tietoa. Pöydän suurassa (Koraani 5:4) sanotaan:

”Teitä on kielletty itsestään kuollut, veri, sianliha, ja sellainen, jonka ylitse on huudettu avuksi jonkin muun kuin Jumalan nimeä, sellainen, joka on kuristettu tai tapettu kepittämällä, joka on pudonnut kuoliaaksi tai puskemalla tapettu tai jonka pedot ovat syöneet, paitsi minkä olette ennättäneet teurastaa, ja se, mikä on teurastettu epäjumalien uhrikivillä, niin myös arpominen nuolilla; tämä on jumalatonta. [--]”

Kielto ei ole aivan ehdoton: ”Mutta jos jotakuta pakottaa vatsan tyhjyys ilman että hän tahtoisi poiketa syntiin, niin totisesti Jumala on anteeksiantavainen ja laupias” (Koraani 5:5). Muslimit voivat syödä esimerkiksi metsästyskoirien kiinni ottamaa lihaa.

Koraanin ruokasäädökset ovat siis hyvin samantapaisia kuin juutalaisilla. Lähi-idässä kristitytkin noudattivat pitkälti samanlaisia rajoituksia 600-luvulla, Koraanin kokoamisen aikoihin.

Jumalan antamalla määräyksellä oikeastaan perustellaan arjen kokemusten kautta tehtyjä havaintoja: turvallisinta ja terveellisintä on syödä vain vastateurastettua lihaa, jossa ruhoon jäänyt veri ei ole päässyt pilamaan lihaa. Aikoinaan sianlihaan oli myös pesiytynyt trikiini-loisia, jotka voivat tarttua ihmiseen silloin, kun liha on huonosti kypsennettyä. Ja juuri sika ei vaadikaan pitkää kypsymisaikaa.

Hämeen-Anttila, Jaakko: Koraanin selitysteos. Basam Books, [1997].
Islamilainen kulttuuri. Otava, 1998.
Koraani. Suom. Jussi Aro, Armas Salonen, Knut Tallqvist. WSOY, 1989.
http://www.islamopas.com/matregler.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sika

Kommentit (0)

Vastauksesi