Miksi monissa vanhoissa koulukiinteistöissä on hätävalopainike liikuntasalin oven pielessä?

Miksi monissa vanhoissa koulukiinteistöissä on hätävalopainike liikuntasalin oven pielessä?

Monissa 60-luvun julkisissa, ja etenkin koulukiinteistöissä on sisällä seinässä, kouluissa usein jumppasalin oven pielessä neliön muotoisen peltikehyksen keskellä punainen nappi, jonka yläpuolella lasinen ruutu jossa on lukenut että hätävalo. Tämän lasiruudun takana on ollut vielä hehkulamppu, jotta hätävalo -teksti on näkynyt. Näitä hätävalonappeja näkee vieläkin monissa 60-luvulla rakennetuissa koulukiinteistöissä, mutta ne eivät taida olla enään käytössä.

Mikähän tarkoitus niillä on aikoinaan ollut. Luulisin kuitenkin että sähkökatkoksen sattumiseen ovat liittyneet, mutta mitkähän valot niistä on saatu syttymään? Oma veikkaukseni on, että olisiko poistumistievalot, jotka ovat toimineet muuten verkkovirralla, mutta sähkökatkon sattuessa ne on saatu siitä napista syttymään, käyttäen akkuvirtaa? Nykyisin sitten poistumistievalot siirtyvät automaattisesti akkuvirralle sähkökatkon sattuessa, joten ne napit ovat tarpeettomaksi siten jääneet. Vai onko syttyneet jotkut muut turvavalaisimet, jotka on sittemmin purettu pois, tai yleisvalaistuksesta tietyt valaisimet?

Vastaus
04.09.201815:45
1835
33

Kysyjä vastaa jo ihan itse tarvittavalla perustelulla esitettämiinsä kysymyksiin, mutta seuraavassa vielä vähän täydennystä: 

!950-60 luvuilla (ja ehkä vieläkin) oli julkisissa kiinteistöissä käytössä hätätilanteita varten valaisimia, joissa itsessään oli ominaisuus varata tietynlaiseen akkuunsa virtaa valaistuskäytön aikana. Kun normaali sähkönsyöttö hätätilanteissa ei toiminut, riitti näissä valaisimissa valaistuspotentiaalia muutaman tunnin ajaksi. Ilmeisesti hätävalaistus sitten saatiin päälle manuaalisesti näistä punaisista nappuloista, tai  se meni päälle automaattisesti tavalla tai toisella.

Materiaalin kierrätysperiaatteen seurauksena meillä kotona on 1959 valmistuneen ja 2004 peruskorjatun liikerakennuksen purkujätteestä pelastettu, sellaista tyyppiä oleva loistevalaisin kellarissa. Alkuperäistä varausominaisuutta ei tosin ole enää jäljellä.

Valmistaja on kotimainen ENSTO, tyyppi AVE 16.

Kommentit (0)

Vastauksesi