Miksi monissa pilvenpiirtäjissä on lasipaneeleista koostuva julkisivu

Miksi monissa pilvenpiirtäjissä on lasipaneeleista koostuva julkisivu

Ulkonäkösyistä vai liittyykö se jotenkin rakennustekniikkaan

Kuvat: 
Vastaus

Saksalaisen arkkitehdin Ludwig Mies Van Der Rohen sanotaan suunnitelleen vuonna 1921 ensimmäisen pilvenpiirtäjän, jonka julkisivu oli lasia. Taloa pidettiin puhtauden ja uudistumisen mallina. Sen jälkeen lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä on rakennettu joka puolelle maailmaa. Niiden katsotaan ilmentävän vaurautta ja loistokkuutta ulkonäkönsä ansiosta ja lisäksi lasiseinäisen talon sisään pääsee runsaasti valoa lähes kaikkiin tiloihin. En löytänyt artikkeleista mainintaa siitä, että lasiseinät olisivat jotenkin välttämättömiä rakennusteknisistä syistä vaan lasia käytetään julkisivuissa ulkonäön takia.

Lasiseinäisten rakennusten rakentamista on myös alettu kritisoida. Pilvenpiirtäjät, joiden julkisivu on lasia, ovat rakennuskustannuksiltaan kalliita, ja ne ovat myös epäekologisia. Lasiset seinät päästävät hyvin paljon valoa ja lämpöä taloon, jolloin kesäisin joudutaan käyttämään suuria summia talon ilmastointiin. Joillakin seuduilla talojen lämmityskulut talvisin ovat tietysti huomattavat. Lasiteollisuus kehittää koko ajan laseja, jotka eivät päästä niin paljoa auringonsäteitä lävitseen tai jotka keräävät auringonsäteiden tuottamaa energiaa talteen. Ongelmaksi on myös koettu lasiseinien taipumus heijastaa voimakkaasti auringonsäteitä lähiympäristöön.

Lasiseinäisiä rakennuksia rakennetaan kuitenkin yhä runsaasti. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä meneillään rakennusbuumi, eikä seiniin käytettävää lasia ei pystytä valmistamaan riittävästi rakennusteollisuuden tarpeisiin.

Kommentit (0)

Vastauksesi