Miksi moni pari haluaa salata hääpäivänsä?

Miksi moni pari haluaa salata hääpäivänsä?

Naimisiinmeno ja vauvan tuleva nimi ovat yleisesti salassapidettäviä asioita siihen saakka, kunnes hääkutsut lähetetään/vauvan nimi paljastetaan ristiäisissä/nimiäisissä. Moni tuntemani pari ei ole halunnut kertoa tulevasta hääpäivästään, vaikka päivämäärä olisikin jo kaikkien tiedossa (ns. julkinen salaisuus). Mistä tällainen salailuperinne on tullut?

Ymmärrän kyllä sen, että jotkut haluavat ainoastaan säilyttää jännityksen viimeiseen hetkeen saakka, mutta onko tavan taustalla esimerkiksi jokin vanha uskomus (kertomisesta seuraa huono onni tms.)?

2 vastausta

Selailin kirjaston kokoelmissa olevat kirjat, joissa kerrotaan hääperinteistä. Yhdessäkään näitä ei löytynyt mainintoja hääpäivän salaamisesta. Hääkutsut tulisi kirjojen mukaan lähettää hyvissä ajoin n. 1-2 kuukautta ennen juhlia.

Moni haluaa salata hääpäivänsä, jotta se voitaisiin julkistaa juhlallisesti kutsukortin muodossa. Luulenpa, että tavan/perinteen taustalla on juuri tuo mainitsemasi jännityksen säilyttäminen.

Kommentit (0)
17.03.201715:39
15585
37

Avioliittoa ei voi solmia kahdenkeskisellä sopimuksella, vaan se on sopimus pariskunnan ja yhteisön/seurakunnan/yhteiskunnan välillä, ja laillinen vain kun se on asianmukaisesti kirjattu kirkon tai maistraatin kirjanpitoon. Niinpä salailussa ei voi olla kyse mistään huonon onnen uskomuksesta. Lapsen nimikin on lain mukaan kerrottava kirkolle ja/tai valtiolle, joten sitäkään ei voi laillisesti pitää salaisuutena.

Pikemminkin kyse on jonkinlaisen rajan vetämisestä julkisuuden ja yksityisyyden välillä, ja tämä tarve on tullut esiin vasta kaupungistumisen mukana.

Kommentit (0)

Vastauksesi