Miksi miehillä on nisät kun eivät kuitenkaan imetä.

Miksi miehillä on nisät kun eivät kuitenkaan imetä.

Miksi miehillä on nisät kun eivät kuitenkaan imetä. Onko joillakin urospuolisilla eläimilläkin nisät (apinat)? Mutta miksi uroksilla on nisät?

Vastaus

Miehillä ja urospuolisilla nisäkkäillä kuten apinoilla on nännit eli nisät, vaikka ne eivät imetä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4nni

Lisää tietoa aiheesta löytyy arkistostamme:

Tämä biologian filosofiaan liittyvä kysymys nousee aina silloin tällöin itse kunkin mieleen. Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio on vastannut kysymykseen Tiede-lehdessä 6/2001 seuraavasti:

”Sukupuolikromosomit määräävät pääosin, tuleeko meistä miehiä vai naisia. Nännien kehityksestä vastaavat kuitenkin geenit, jotka eivät liity sukupuolen määräytymiseen suoranaisesti.

Kaikkien alkioiden geneettinen ohjelma sisältää nisän aiheet. Naisilla ne kehittyvät rinnoiksi sukupuolikromosomien informaation pohjalta. Sukupuolikromosomit nimittäin määräävät, kehittyykö sukurauhanen kivekseksi vai munarauhaseksi. Juuri munarauhasen toiminta johtaa naisilla nisien kehittymiseen rinnoiksi.

Periaatteessa alkiot ovat bipotentiaaleja, eli ne voivat kehittyä naiseksi tai mieheksi. Esimerkiksi puuttumalla kokeellisesti sukurauhasen toimintaan eläinkoiraat voidaan saada kehittymään naaraiksi ja naaraat koiraiksi.

Nännit eivät siis liity sukupuoleen, vaan ne kehittyvät sukupuolesta huolimatta. Koirailla on nännit, koska naaraillakin on.”

On myös väitetty, että miehen nännit olisivat luonnon varajärjestelmä vauvan eloonjäämiseksi. Jos vauva alkaa imeä isän rintaa, miehellä voi naisen tapaan käynnistyä maidontuotanto. Tämä lienee teoriassa mahdollista, jos miehelle on jostain syystä kehittynyt rintarauhasiin rauhaskudosta. Se ei siis kuitenkaan ole syy siihen, miksi nännit miehelläkin on. Miehellä on nännit, koska ne kuuluvat ihmisen perusmuotoon, eräänlaisiin oletusarvoihin.

Helsingin Sanomat 15.10.2000
Helsingin Sanomat 08.06.1997

Kommentit (0)

Vastauksesi