Miksi metelöinti kirjastoissa on nykyjään hyväksytty?

Miksi metelöinti kirjastoissa on nykyjään hyväksytty?

Kirjastot ovat perinteisesti olleet (ja ovat vieläkin Suomen ulkopuolella) paikka jossa hiljaisuutta kunnioitetaan. Paikka johon mennään nimenomaan koska siellä on hiljaista. Nykyisin kirjastossa lähinnä äsryyntyy koska nuoret metelöivät eikä henkilökunta uskalla/jaksa sanoa mitään. Miksi ei metelöiville nuorille voi suositella menevän nuorisotaloon kun ovat kirjastossa vain viettämässä aikaa keskenään eikä opiskelemassa. Nuorisotalothan ovat nimenomaan tarkoitettuja nuorille hengailemiseen. Monet eivät pysty keskittymään opiskeluun jos on ääntä ympärillä, eivätkä pysty keskittymään kotona. Kirjasto on ollut tärkeä opiskelun ja tiedonhankinnan paikka. Eikö lukemista, opiskelua ja työskentelyä enää pidetä arvossa? Onko se että nuorilla on toinen hyvä hengailupaikka tärkeämpää?

Vastaus

Ikävää, jos olet saanut kuvan, ettei opiskelua arvostettaisi kirjastossa. Kyllä lukemista, opiskelua ja työskentelyä edelleen pidetään arvossa, mutta kirjaston toimintakulttuuri on laajentunut. Yleiset kirjastot ovat nykyään paitsi luku- myös kohtaamispaikkoja. Kirjastoissa järjestetään paljon "äänekkäitä toimintoja", mm. luentoja, ryhmäkäyntejä, tiedonhaun opetusta, peli-iltoja ja erilaisia tapahtumia.

Yleiset kirjastot eivät voi rajoittua hiljaisuuden keitaiksi yhden asiakasryhmänsä perusteella, koska ovemme ovat avoinna kaikille, niin äänekkäille nuorille kuin hiljaisuutta kaipaaville aikuisillekin. 

Useimmissa isoissa kirjastoissa on kuitenkin säilytetty hiljainen tila, joten  rauhallinen työskentely, lehtien lukeminen tai opiskelu pitäisi olla edelleen mahdollista esim. siihen tarkoitetussa lukusalissa. Omaan kirjastooni hankittiin hiljaista työskentelyä varten kaksi äänieristettyä Silence-tuolia.

Henkilökunta ainakin oman kokemukseni perusteella käy ojentamassa nuoria, jos hengailun volyymi nousee liian korkeaksi. Emme kuitenkaan lähtökohtaisesti halua ajaa nuoria pois kirjastosta. Mielestämme kirjasto on parempi hengailupaikka kuin pelkästään kaupalliseen toimintaan rajoittuneet kauppakeskukset.

Toivottavasti löydät kaipaamasi työrauhan jatkossakin kirjastosta. Helmet-kirjastojen lukusalit ja hiljaiset työskentelytilat näkyvät Kirjastot ja palvelut -valikosta.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi