Miksi Meksikon lipussa on pohjana Italian lippu, vaikka maa on entinen Espanjan siirtomaa?

Miksi Meksikon lipussa on pohjana Italian lippu, vaikka maa on entinen Espanjan siirtomaa?

Kuvat: 
2 vastausta

Meksikon lipun esikuvana ei ole Italian lippu vaan Ranskan lippu, joka vapauden ja demokratian symbolina on ollut esikuvana myös Italian lipulle. Kummankin maan vallankumoukselliset käyttivät tunnuksenaan punavalkovihreää trikoloria. Meksikon lipun erona Italian lippuun on vaakuna Meksikon lipun keskellä. Se on Meksikon pääkaupungin, entisen Tenochtitlánin vaakuna. Italialaiset jättivät Savoijin vaakunan lipustaan toisen maailmansodan jälkeen. 

Kumpikin lippu on peräisin 1800-luvulta. Meksikossa kenraali Iturbiden lipussa kolme väriä vuosina 1821-22 olivat vinosuunnassa. Vihreä merkitsi itsenäisyyttä, valkoisella taattiin uskonnon puhtaus - toisin sanoen katolisen kirkon aseman säilyttäminen, punainen viittasi yksimielisyyteen ja tasa-arvoon. Ituriden julistettuaan itsensä keisariksi trikolori muutettiin Ranskan mallin mukaiseksi vuonna 1822. Italiassa taas vihreäpunavalkoinen lippu otettiin käyttöön vuonna 1796, kun Napoleon valtasi Italian ja vihreä oli Napoleonin lempiväri.

Kommentit (0)

Meksikon lippu perustuu Meksikon itsenäisyssodan armeijan lippuun. Armeijan lipun kolme väriä kuvasivat sodan loppuvaiheessa annetun julistuksen päämääriä, joiden takaajana armeijan tuli olla. Julistuksen mukaan Meksikon tuli olla "puhtaan" katolinen (valkoinen), täysin itsenäinen Espanjasta ja muista valtioista (vihreä) ja kansallisesti yhtenäinen (punainen). Armeijan lipussa väripalkit kulkivat poikittain pystysuunnan sijaan. Vasta ensimmäinen itsenäisen Meksikon valtiolipussa vuonna 1821 oli nykyinen pohja.

Italiassa sama kolmivärinen pohjakuvio nähtiin ensikerran jo Cispalppisen tasavallan lipussa vuonna 1798 - 1802. Se oli peräisin aikaisempia lyhytaikaisen Transdaanisen tasavallan lipusta. Tämän jälkeen kuvio kuitenkin katosi Italian lipusta, vaikka samat värit säilyivätkin. Värien pohjana olivat ilmeisesti Bolognassa vallankumousta suunnittelevien opiskelijoiden tunnus vuodelta 1794, ja värivalinta oli "italialaistettua" tuontitavaraa Ranskan jakobiineilta. Kuvio palasi käyttöön vasta 1848 Italian yhtenäistymisen ja itsenäistymisen aikana, ensin armeijan lippuna ja sitten Sardinian lippuna. Valtiolippu siitä tuli vasta 1861. Tällöin Meksiko oli käyttänyt omaansa jo 40 vuotta.

Kommentit (0)

Vastauksesi