Miksi mansikat ja herneet yms. myydään tilavuusmittoina, siis litroina?

Miksi mansikat ja herneet yms. myydään tilavuusmittoina, siis litroina?

Miksi mansikat ja herneet yms. myydään tilavuusmittoina, siis litroina? Eikö olisi kuluttajan kannalta oikeudenmukaisempaa kun myytäisiin oikeasti painon ja kilohinnan perusteella? Kuka on laskenut paljonko "tyhjä" ilma esim. herneiden välissä maksaa?

Vastaus

Torikaupassa on perinteisesti käytetty tilavuusmittoja eli litroja ja kappoja. Tämä perinne lienee alkanut siitä, että litra- ja kappamitat ovat olleet torikauppiaalle vaakaa kätevimpiä käyttää ja kuljettaa mukanaan.
Myynti litra- tai kappamitalla on toistaiseksi sallittua pienimuotoiseksi katsotussa torikaupassa. Niiden käyttö ei kuitenkaan täytä nykyajan tarkkuusvaateita. Kuluttajavirasto suosittaakin, että kuluttajalle annettaisiin vaihtoehto niille asiakkaille, jotka haluavat että tuotteet punnitaan. Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla vakauslainsäädännön kokonaisuudistus, joka toteutuessaan voi viedä torikaupalta poikkeusluvan mitata kiinteitä aineita tilavuusmitoilla. Tänä kesänä toreilla mitataan tuotteita vielä vanhaan tapaan tilavuuden mukaan.

Kuluttajaliiton sivuilta löytyy taulukko, jonka avulla voi vertailla tuotteiden tilavuuden ja painon suhdetta.

http://www.kuluttajaliitto.fi/?5_m=1295&s=2

http://www.kuluttajaliitto.fi/files/815/Litrat_kiloiksi.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi