Miksi maapallo pyörii akselinsa ympäri nimenomaan juuri nykyiseen suuntaan eikä...

Miksi maapallo pyörii akselinsa ympäri nimenomaan juuri nykyiseen suuntaan eikä...

Miksi maapallo pyörii akselinsa ympäri nimenomaan juuri nykyiseen suuntaan eikä esim. päinvastoin? Eli mikä aikoinaan sai pallon pyörimään nykyiseen suuntaan ja mikä voima sitä ylläpitää? Mitä tapahtuisi, jos pallo pyörisikin toiseen suuntaan? Eli muutakin, kuin että aurinko nousisikin lännestä idän sijaan (Suomesta kurkittuna)...Jos tämä ei riitä, niin pyörivätkös muutkin auringon kiertolaisplaneetat akselinsa ympäri samaan suuntaan kuin maapallo?

Vastaus

Yhdeksän miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen syntyi pieni maapallomme. Noista ajoista on säilynyt niukalti tietoja, joten tarkkaa syytä pyörimissuunnalle ei osata sanoa. Sen verran kuitenkin tiedetään, että pyörimisliike on ollut käynnissä alusta asti.

Kaikki planeetat pyörivät samaan suuntaan auringon ympäri, mutta akselinsa ympäri osa pyörii eri suuntaan maapallon kanssa. Pyörimissuunnalla ei ole mitenkään radikaalia merkitystä tapahtumille planeettojen pinnalla. Lähinnä tuo mainitsemasi auringon nousun vaihtuminen länteen.

Jos maapallo alkaisi pyöriä toiseen suuntaan auringon ympäri, se ei vaikuttaisi painovoimaan tai vetovoimaan. Sen sijaan vuodenajat muuttuisivat, eli kevättä seuraisi talvi jne. Mutta ei tietysti niin, että talven jälkeen punaiset lehdet nousisivat maasta oksille ja alkaisivat hetken kuluttua viheriöidä, vaan kylmää kautta (talvi) seuraavan lämpimämmän kauden (kevät) jälkeen tulisi uusi kylmä kausi (talvi). Tosin vuodenajat tuntuvat nykyäänkin olevan aivan sekaisin...

Kun esineen pistää maanpinnalla liikkeelle, se vaikuttaa ajan mittaan pysähtyvän aivan itsestään. Syy liikkeen hidastumiselle löytyy kuitenkin ilmanvastuksesta, maan painovoimasta, kitkasta jne. Jos esineen liikettä ei olisi mikään voima hidastamassa, se jatkuisi ikuisesti. Juuri näin on maapallon kohdalla avaruudessa. Maan pyörimisliikettä ei siis ylläpidä mikään voima, sitä ei vain hidasta mikään.

Astronetin foorumissa voit keskustella aiheesta lisää.
http://www.astronetti.com/foorumi/index.php

http://www.windows.ucar.edu/tour/link=/kids_space/qearth_motion.html

Kommentit (1)
Maapallon kiertosuunnalla Auringon ympäri ei ole mitään vaikutusta vuodenaikoihin.
7.4.2017 13:36 T. Lainio 3068

Vastauksesi