Miksi liukuportaissa kädensija (tai siis se musta hihna) kulkee aina nopeammin...

Miksi liukuportaissa kädensija (tai siis se musta hihna) kulkee aina nopeammin...

Miksi liukuportaissa kädensija (tai siis se musta hihna) kulkee aina nopeammin kuin itse portaat? Tarkoitan, että onko kyseessä perustavaa laatua oleva suunnitteluvirhe vai onko tämä epätahtiin meneminen täysin tarkoituksellista? Vaikuttaako esimerkiksi liukuportaissa kädensijaan nojaavien ihmisten määrä epätahdin suuruuteen? Mielestäni nimittäin toisinaan epätahti on pahempi kuin joskus. Hauskaa päivän jatkoa!

Vastaus

iGS-toimituksen avustaja Kone Oyj:sta vastaa: Liukuporrasmääräysten mukaan käsijohteen ja askelman välinen nopeusero saa olla 0%...2%. Eli käsijohteen on kuljettava samaa vauhtia tai hieman lujempaa kuin askelmat. Käytännössä käsijohde säädetään kulkemaan hieman nopeammin kuin askelmat, jotta missään tapauksessa askeleet eivät liiku nopeammin kuin käsijohde. Olen itse myös huomannut, että liukuportaiden välillä on eroja. Toiset käsijohteet kulkevat nopeammin, toiset hitaammin. Varsinkin metron portaissa joutuu kättään liikuttamaan useasti taaksepäin.
Syy miksi käsijohteen on kuljettava samaa vauhtia tai nopeammin on seuraava: Jos käsijohde kulkisi hitaammin selälleen kaatumisriski olisi huomattavan suuri.
Et ole muuten ainoa, joka on miettinyt tätä samaa asiaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi