Miksi lentokentän paloautot ovat keltaisia?

Miksi lentokentän paloautot ovat keltaisia?

Vastaus

Helsinki-Vantaan lentoasemalta, Finaviasta saimme seuraavan vastauksen kysymykseen:

"Kyseessä on tietääkseni historiallista perua olevasta asiasta, joka ei enää nykyisin ole vaihtoehdoton. Aikanaan kun hälytysvalot olivat nykyistä huomattavasti tehottomampia, toi keltainen väri lentokentän sumussa selkeästi lisää näkyvyyttä verrattuna perinteiseen paloauton punaiseen. Samaa sukua on musta-valko-sektoreittain maalatut paloautojen vanteet, jotka levisivät lentokentältä muihinkin paloautoihin, mutta ovat jo poistuneet varsin kattavasti kaupunkien paloautoista.

Nykyisin esim. Helsingissä käytetty ns. päiväloistepunainen, näkyy sumussakin selvästi keltaista väriä paremmin. Koska hälytysvalojen teho on kasvanut, ei paloauton väri ole enää kovinkaan merkittävässä roolissa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kokeiltu paljonkin erilaisia paloautojen värityksiä mutta perinteinen paloauton punainen on suosituin, koska ihmiset ovat tottuneet siihen ja siten eivät hämäänny "väärän" värisestä paloautosta. Itse asiassa nämä "väärän" väriset paloautot ovat Firehouse-lehden referoiman tutkimuksen mukaan aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia niillä alueilla, joilla kokeiluvärejä on ollut käytössä."
 

Kommentit (0)

Vastauksesi