Miksi LED-lamppujen merkitty teho ei vastaa yhtään niissä ilmoitettuja I- ja U-arvoja eli P = I x U?

Miksi LED-lamppujen merkitty teho ei vastaa yhtään niissä ilmoitettuja I- ja U-arvoja eli P = I x U?

Ja me kuluttajathan maksamme myös loistehosta kuten teollisuuskin, joten eikö energiansäästö- ja LED-lamppujen (joiden ohjauselektroniikka tuottanee niiden loistehon) hyötysuhde tulisi ilmoittaa loistehon ja tehon summaan verraten, jotta niitä voidaan riittävästi verrata hehkulamppuun?

Kuvat: 
Vastaus
10.10.201814:01
297
42

Sanoisin, että kyseessä on vain ja ainoastaan hinta. Suurin osa kotitalouskäyttöön tarkoitetuista LED-lampuista on Kiinassa valmistettuja ja nimellisteholtaan alle 5 wattia, jolloin niiden ei tarvitse täyttää EnergyStar-vaatimuksia.

EnergyStar-vaatimusten mukaan yli 5-wattisten LED-lamppujen hyötysuhde täytyy olla vähintään 0,7. Tuollaiseen hyötysuhteeseen ei päästä halvalla sisäisellä kytkentäratkaisulla. Edulliset markkinoilla olevat LED-lamput voivat olla hyötysuhteeltaan jopa alle 0,2 jolloin esimerkiksi 5-wattinen lamppu vie verkosta 25 wattia. Valmistajan näkökulmasta teho kannattaa silloin ilmoittaa LED-elementtien tehon mukaan, jolloin päästään kiertämään vaatimukset.

ENERGY STAR Requirements:
Power Factor:
For lamp power ≤ 5W and for low voltage lamps, no minimum power factor is required
For lamp power >5W, power factor must be ≥ 0.70

Kommentit (1)
Voisiko kuitenkin olla kyse jostain muusta, koska selvästikin LED-polttimot tuottavat vai... Voisiko kuitenkin olla kyse jostain muusta, koska selvästikin LED-polttimot tuottavat vain murto-osan siitä lämmöstä jonka noilla ilmoitetuilla virran ja jännitteen arvoilla toimivat hehkulamput tuottavat? Onko ehkä niin, että LED-polttimon ohjauselektroniikan sähköverkosta ottama virta jossain sen vaiheessa käy hetkellisesti virrankulutuksen keskimääräistä arvoa suurempana ja valmistajat ovat ehkä velvoitetut ilmoittamaan virta tämän virtamaksimin mukaan, jonka pohjalta ei siis olisi tarkoitettukaan voida laskea polttimon tehonkulutusta? Se olisi siinä mielessä järkeenkäypää, että näillä (ns. hakkurityyppisillä?) säätimillä virran ja jännitteen vaihe-erot väkisinkin jäänevät kauas hehkulampun vastaavasta nollasta jo niiden kunnollisen vaiheenkorjauksen hinnankin vuoksi, eikä niitä polttimoissa olevia lukemia siinäkään mielessä voitane hyödyntää juuri missään laskennassa laajemmin?
3.10.2019 17:23 Pekka Koivumäki 31

Vastauksesi