Miksi laihialaisvitsit kertovat juuri laihialaisista, eli miksi heitä pidetään...

Miksi laihialaisvitsit kertovat juuri laihialaisista, eli miksi heitä pidetään...

2 vastausta

Laihialaiset eivät toki ole pihejä vaan nuukia, onhan paikkakunnalla Nuukuuren museokin. Nuukan maineen juuria lie mahdoton varmuudella löytää. Kunnasta kerrotaan että erään perimätiedon mukaan maine olisi saanut alkunsa 1850-60-luvun nälkävuosina.

"Pitäjät olivat köyhtyneet ja kylästä toiseen alkoi kulkea kerjäläisiä. Kun kerjäläiset tulivat Laihialle ja pyysivät taloista ruokaa, niin heille sanottiin: ”Painukaa tiähennä, me hoiramma omat köyhämmä”, eikä tietenkään annettu mitään. Ne kulkijat, jotka selvisivät hengissä Laihian ohi, kertoivat kaikille, että laihialaiset ovat niin nuukia, etteivät anna mitään, vaikka nälkään kuolisit."

Tuntuu järkeenkäyvältä, että pilkkaperinne olisi saanut alkunsa puutteenalaisina aikoina. Avoimeksi silti jää, miksi juuri Laihialla puute tai oman talouden varjelu olisi erityisesti korostunut. Kenties iGS:n lukijat osaavat esittää valistuneita arvauksia?

Kommentit (0)
06.04.201309:27
16723
52

Laihian vaakunassa on orava. Oravaahan pidetään säästeliäisyyden vertauskuvana - erään edesmenneen suomalaisen pankin logossakin oli orava.

Perustuisiko Laihian nimi sanaan laiha?

Kommentit (0)

Vastauksesi