Miksi kuumetta mitattaessa lukema oli vain 34.9? vaikka on kuumeinen olo?

Miksi kuumetta mitattaessa lukema oli vain 34.9? vaikka on kuumeinen olo?

Olen 33vuotias nainen, ja minulla on muutenkin alhainen ruumiinlämpö, muttei koskaan ole ollut näin alhainen.

2 vastausta

Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, on syytä käydä lääkärissä, sillä meillä ei ole pätevyyttä arvioida ihmisen terveydentilaa. Ihmisen ruumiinlämmöstä ja sen mittaamisesta löytyy esimerkiksi seuraavaa tietoa: 

Ihmisen normaali ruumiinlämpötila on noin 37 °C, mutta se voi normaalisti vaihdella 35,8–37,8 °C välillä. Duodecimin Terveyskirjaston artikkelissa alilämmöstä sanotaan seuraavaa: "Jos lämpö on tavallista matalampi, yleensä syynä ovat mittausolosuhteet. Kainalolämpö on 0,6 astetta alhaisempi kuin tarkempi peräsuolesta tai suusta mitattu lämpötila. Ero voi olla suurempi, jos kainalo on hikinen tai mittari ei laihuuden tai muun syyn vuoksi ole tiiviisti kainalossa."  Ylen sivuilla olevassa artikkelissa 'Omalääkärin vastaanotto' todetaan, että ihmisen ydinlämpöä on vaikeaa saada mitattua luotettavasti, sillä mittauskohta, erityisesti kainalo on usein viileämpi kuin oikea ruumiinlämpö. Artikkelissa kerrotaan testistä, jossa ihmisen kehon ydinlämpöä mitattiin nielaistulla lämpömittarilla ja samalla lämpöä mitattiin ulkoisesti eri olosuhteissa. Ihmisen ydinlämpö pysyi samana eli 36,6 asteessa, mutta kainalosta ja suusta mitattu lämpö vaihteli 35,9 asteen ja 34,6 asteen välillä.  

Ruumiinlämmön laskiessa alle 34 asteen puhutaan hypotermiasta. Tällöin ihminen saa voimakkaita lihasvärinöitä ja tajunnantila alkaa heikentyä.

 

Kommentit (0)
10.10.201812:57
19415
36

Erästuttuni kertoi että hänelle tulee aina alilämpöä kuumeen sijaan. Joillakin vain on sellainen kropa. Mutta hae vahvistus tälle lääkäriltä. Ehdottomasti kannattaa mennä lääkäriin jos on huono olo, ei se mittarista saa olla kiinni.

Kommentit (0)

Vastauksesi