Miksi kurkkua ei saa syödä tyhjään vatsaan?Mitä happoja siinä on?

Miksi kurkkua ei saa syödä tyhjään vatsaan?Mitä happoja siinä on?

Vastaus

Kysymys viitannee MTV Uutiset -sivustolla 1.11.2016  julkaistuun juttuun, joka oli poimittu Bright Side -nettisivustolta. Jutussa mainitaan, että etenkään aamuisin ei kannata syödä tyhjään vatsaa kurkkua tai muita vihreitä vihanneksia. Syyksi kerrottiin, että raa'at vihannekset sisältävät runsaasti aminohappoja, jotak voivat aiheuttaa erityisesti tyhjään vatsaan syötäessä herkkävatsaisille närästystä, ilmavaivoja ja vatsakipuja.

Aminohapot ovat mm. proteiinien rakenneosina esiintyviä orgaanisia molekyylejä, joissa on sekä aminoryhmä  –NH2 että karboksyyliryhmä -COOH. (lähde: Duodecim Terveyskirjasto, Lääketieteen sanasto)

Monella herkkävatsaisella ihmisellä vatsaoireiden syynä on IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Duodecimin Terveyskirjaston artikkelissa ärtyvän suolen oireyhtymästä (joka on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus) mainitaan itsehoitona esim. DODMAP-ruokavalio, jossa vältetään oireita aiheuttavia hiilihydraatteja. Kurkkua ei listassa mainita. 

Jos kurkun syönti ei aiheuta oireita, ei sen syömistä kannata turhaan vältellä.

 

 

 

Kommentit (1)
Kurkussa on 97% vettä. Mitä muuta, sen voi katsoa täältä: https://fineli.fi/fineli/fi... Kurkussa on 97% vettä. Mitä muuta, sen voi katsoa täältä: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/346
20.10.2019 14:17 Leo Salminen 4364

Vastauksesi