miksi kuoriperunan keitinveteen lisätään suolaa mikä sen tarkoituksena on siinä...

miksi kuoriperunan keitinveteen lisätään suolaa mikä sen tarkoituksena on siinä...

miksi kuoriperunan keitinveteen lisätään suolaa mikä sen tarkoituksena on siinä onko se jotain perinnettä

3 vastausta

Kuoriperunoiden keitinveteen lisätään suolaa, jotta keitinveden osmoottinen paine olisi perunaa suurempi. Tällöin perunasta siirtyy nestettä keitinveteen ja perunat pysyvät keitettäessä paremmin ehjinä ja säilyttävät ravintoaineensa.

http://www.mtv3.fi/koti/makuja/kysy_kokilta.shtml?762634

Kommentit (2)
Pahoittelut. Etsimääsi sivua ei löytynyt.
6.8.2016 12:32 ETUNIMI SUKUNIMI 471
Ei se historiaa ole ainakaan meillä. Jauhoiset perunalajikkeet todella hajoavat keittäis... Ei se historiaa ole ainakaan meillä. Jauhoiset perunalajikkeet todella hajoavat keittäissä, koska niiden tärkkelyspitoisuus on suurempi ja samalla vedensidontakyky. Joku ehkä arvelee suolankäytön historiaksi, jos ostelee vaikka kiinteiksi luokiteltuja perunoita. Niiden mukana ostaa enemmän vettä, kuin jauhoisten, eivätkä ne hajoa niin helposti. Kyse on todella osmoosista. Itse asiassa kai niin päin, että ilman suolaa jauhoisen perunan tärkkelys imee keitinvettä, jolloin perunan malto turpoaa ja kuori halkeaa. Jos keittää perunan kuorineen, se säilyttää paremmin "palatabiliteettinsä" eli suutuntuman, joka on osa "maukkuutta". Erityisen jauhoiset lajikkeet sopivat uuniperunoiksi ja tässä taasen taphtuu em. vedenpoistumista, ei tosin keitinveteen. Kuorierunankeitossa voi hyvin käyttää merisuolaa, koska suola ei mainittavasti imeydy. Muussa ruoanlaitossa on syytä käyttää jodioitua suolaa. Merisuolan mainostaminen on humpuukia. Jodi on ainoa hivenaine, jonka puutetta ihmisillä suolan kautta käytännössä voi torjua.
17.8.2016 00:48 Eero Tuominen 2037
04.08.201616:04
7875
134

Kai tämä tapa nykyään on jo historiaa. Tosin fakiiri Grumblum aikoinaan tv:n lastenohjelmassa hoki: suolaa, suolaa, enemmän suolaa.

Kommentit (0)
04.08.201617:15
18997
52

Ei se ihan historiaa ole, mutta riippuu aika paljon perunalajikkeesta. Itselleni on harvoin sattunut perunoita jotka hajoaisivat veteen keitettäessä, mutta kyllä sitä tapahtuu. Tosin en ole pitkään aikaan edes keittänyt perunoita vedessä, vaan kypsennän ne mikrossa, ja sielläkin osa lajikkeista paukahtelee ja levittää tärkkelystään pitkin poikin. Samallakin paikkakunnalla voi eri lähikaupoissa olla eri perunantoimittajat ja eri lajikkeet tarjolla, joten on aika sattumaa kenelle sattuu kohdalle niitä hajoavia.

Kommentit (0)

Vastauksesi