Miksi kuntien rajat ovat niin rikkonaiset? Miksi kunnan sisällä voi olla toisen kunnan maata?

Miksi kuntien rajat ovat niin rikkonaiset? Miksi kunnan sisällä voi olla toisen kunnan maata?

3 vastausta

Selitystä kuntien rajojen muodoille voi etsiä kuntien muodostamisen historiasta. Joidenkin Suomen kuntien rajat ovat hyvinkin vanhoja. Kuntajako tehtiin vuonna 1865 aikaisempien seurakuntajakojen mukaan. Seurakuntajako oli hiljalleen kehittynyt vuosisatojen aikana, ja se oli jo varsin pitkällä 1700-luvun loppuun mennessä. Näiden alueiden rajanvetoihin olivat vaikuttaneet oman aikansa vaikuttimet, joista keskeisenä liikenteelliset olot ja erityisesti kirkkomatkan pituus. Vuodesta 1926 alkaen oli mahdollista muodostaa kuntia myös hallinnollisista lähtökohdista, ei vain seurakuntien mukaan. Oma lukunsa olivat kauppaloiden ja kaupunkien muodostaminen.

Tarkempaa tietoa kuntien rajojen vetämisestä ja rajanvedon olosuhteista voisi etsiä kuntakohtaisista historioista.

Tapaukset, joissa kuntien sisällä on toisen kunnan maata liittyvät historiallisesti kaupunkien ja kauppaloiden muodostamiseen. Useissa näistä tapauksista kauppala tai kaupunki on erotettu sitä ympäröimään jääneestä maalaiskunnasta. Tällaisesta ympäröivästä kunnasta on käytetty nimitystä reikäleipäkunta tai kehyskunta. Sisällä ollut kunta on usein näissä tapauksissa toiminut ympäröivän kunnan keskuksena. Useimmat kehyskunnat ovat sittemmin liitoksin yhdistyneet keskukseensa.

Suomessa on kuitenkin myös tapauksia, joissa toisen kunnan sisällä oleva kunta ei ole ympäröivän kuntansa keskus, esimerkiksi Espoo ja Kauniainen. Kauniaisten huvilayhdyskunta kasvoi ja kehittyi Espoon kunnan sisällä. Huvilayhdyskunnan kehittämisestä oli vastuussa Grankulla AB -yhtiö, kunnes yhdyskunta sai taajaväkisen yhdyskunnan oikeudet 1915. Kauniainen itsenäistyi Espoosta saatuaan kauppalan oikeudet vuonna 1920.  

Kommentit (0)
12.09.201814:50
23753
61

Kunnat voivat myös ostaa maapalasia toisiltaan. On esimerkiksi tavallista että jokin kunta ostaa toiselta palasen maata voidakseen tarjota alueen yhdistysten virkistys- yms. toimintaan.

Kommentit (0)
09.12.201809:50
23753
35

Yle uutisten artikkelin mukaan toisen kunnan sisään jääneiden enklaavien historia juontuu isojaon ajalta.

Kommentit (0)

Vastauksesi