Miksi kuiva maa imee vettä huonommin kuin kostea maa?Alla sitaatti päivän...

Miksi kuiva maa imee vettä huonommin kuin kostea maa?Alla sitaatti päivän...

Miksi kuiva maa imee vettä huonommin kuin kostea maa?

Alla sitaatti päivän uutisesta, josta asia ilmenee.

" Ilmatieteen laitos varoittaa runsaista sateista Keski-Suomessa 12.7.2011 7:13 | Kommentit A A
HELSINGIN SANOMAT Maan keskiosiin odotetaan tänään aamupäivästä alkaen runsaita sateita. Vettä saattaa tulla vuorokauden aikana 50 millimetriä. Sateen ei odoteta kuitenkaan aiheuttavan pahoja vahinkoja, sillä vettä tulee tasaisesti päivän mittaan ."Maa on tosin ollut kuiva pitkään, joten se ei ime vettä kovin nopeasti. Ojat voivat tulvia", Tuovinen arvelee. "

Juhani Koski, Hyvinkää

Vastaus

Kuiva maa tosiaan hylkii vettä, eikä rankkasateen sattuessa kykene imemään kosteutta samaa vauhtia kuin sitä taivaalta tulee. Ilmiö liittyy maa-aineksen rakenteeseen. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että kuivana kautena maan partikkelit muodostavat ympärilleen vettä hylkivän pinnan. Kun vettä sitten on taas tarjolla, tuo pintakerros päästää veden hyvin hitaasti lävitseen. Veden imeytymisnopeus paranee, kun maan kosteus on saavuttanut kriittisen pisteen (vaihtelee maalajeittain). Kun maa on kauttaaltaan kyllästynyt vedellä, imeytymisnopeus alkaa taas hidastua.

Seikkaperäisemmin asia on selvitetty alla olevissa linkeissä.

Lähteitä:

Liisa Pietola: Pintavaluman syntyyn vaikuttavat fysikaaliset, biologiset ja kemialliset tekijät http://www.smts.fi/MTP%20julkaisu%202004/esi04/ti72.pdf

Rachel Poulter: Soil Water Repellency
http://www2.dpi.qld.gov.au/extra/pdf/hort/water_repellency.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi