Miksi kouluissa vaihtelee, että lukeeko ovessa opettajainhuone, opettajienhuone tai opettajanhuone?

Miksi kouluissa vaihtelee, että lukeeko ovessa opettajainhuone, opettajienhuone tai opettajanhuone?

3 vastausta

Opettajainhuone on ainakin aiemmin ollut käypä nimike.

Kommentit (0)
03.04.201417:04
17108
97

Miksikö vaihtelee? Eikö saisi vaihdella? Kaikki kolme ovat moitteetonta suomea. Kielemme on niin rikas, että saman asian voi ilmaista usealla tavalla. Opettajien huoneen voisi kirjoittaa myös kahtena sanana, sanaliittona.

Vakiintunein ja uusimmissakin sanakirjoissa hakusanaksi otettu muoto on juuri "opettajainhuone". Sitä oudoksuvat nuorehkot rehtorit voisivat hankkia koulun kirjastoon Kielitoimiston sanakirjan. Samaa genetiivimuotoa käyttäen muodostetut viralliset termit vanhempainvapaa, vanhempainpäiväraha ja varainsiirtovero sekä pyhäinpäivä ja puolustusvoimain lippujuhla saattavat olla heille tuttuja käytännöstäkin, samoin sanat kansainvälinen ja valtiovarainministeriö, ja ainakin ikäihmiset tuntevat myös vanhainkodin. Yhdysvaltain on tuoreissa verkkoteksteissäkin tavallisempi genetiivimuoto kuin Yhdysvaltojen. Koulukirjastossa saattaisi olla myös Äidinkielen opettajain liiton julkaisuja.

Opettajainhuone-sanan vakiintuneisuus ei kuitenkaan estä käyttämästä muita synonyymeja.

Kommentit (0)
02.04.201420:23
23298
84

Täydennän:

Suomen kielen monikon genetiivissä on runsaasti  rinnakkaismuotoisuutta: esim. omenien, omenoiden, omenoitten ja - omenain. Viimeisimpänä mainittu on ns. monikon 2. genetiivi, joka useimmissa sanatyypeissä on jo täysin vanhentunut. On vain harvoja sellaisia vanhan kannan (siis kannan, ei kansan) kiteytymiä, joissa se on kaikkein luontevin muoto: opettajainhuone, kansainvaellukset, pappeinkokous, vankeinhoito jne.

Ongelma on siinä, että nuorempien ikäluokkien kielitajuun tämä ei aina tunnu sopivan. Olen tavannut useita nuorehkoja rehtoreita, jotka antavat kirjoituttaa sen kömpelössä muodossa "opettajanhuone" tai "opettajienhuone". Kun heille huomauttaa, että sulavin muoto olisi perinteinen opettajainhuone, reaktio on usein: "Sellaista muotoa ei enää kerta kaikkiaan VOI olla olemassa!" :)

Kommentit (0)

Vastauksesi