Miksi koirat nuolevat ihmisiä, ja miksei muilla eläimillä (esimerkiksi...

Miksi koirat nuolevat ihmisiä, ja miksei muilla eläimillä (esimerkiksi...

Miksi koirat nuolevat ihmisiä, ja miksei muilla eläimillä (esimerkiksi kissoilla) tunnu olevan samanlaista tapaa? Ainakin oma koirani on varsin innokas nuolemaan kasvoja, korvia ja käsivarsia.

Vastaus

Gwen Bailey selittää nuolemisen kirjassaan Mitä koirani ajattelee? näin:

Kun koira kohtaa uuden ihmisen ja haluaa olla hyvää pataa tämän kanssa, se viestittää aikomuksiaan kurottamalla eteenpäin ”ystävällisellä ilmeellä” ja yrityksellä nuolla ihmisen suuta. Nuoleminen on tässä tapauksessa lepyttelyele, joka viestii, ettei koira ole ihmiselle uhka. Koira käyttää sitä toivoen, että ihminen hyökkää sen kimppuun, sillä se ei tunne häntä hyvin eikä ole aivan varma hänestä.

Kun koiralla on erityissuhde omistajaansa, jonka se on tuntenut pennusta asti, suun nuolemisesta on saattanut tulla vakiotervehdys. Se on peräisin luonnonvaraisten koiraeläinten käytöksestä. Kun susiemo palaa pesään, pennut nuolevat sen suuta, jotta se oksentaisi vatsassaan olevaa ruokaa.

Kirja on lainattavissa HelMet-kirjastosta: http://www.helmet.fi/record=b1149577~S9*fin

Jotkut kissatkin muuten nuolevat antaumuksellisesti ihmisiä, vaikka lajille tyypillistä kyseinen käyttäytyminen ei ole. Ilmeisesti koirilla asiaan vaikuttaa juuri tuo sisäänrakennettu vietti nuolla emon suupieliä.

Kommentit (0)

Vastauksesi