Miksi kissat vihaavat vettä?

Miksi kissat vihaavat vettä?

Vastaus

Kaikki kissat eivät vihaa tai pelkää vettä. Tietyt kissarodut ovat tunnettuja siitä, että ne nauttivat vedessä kylpemisestä. Näitä ovat mm. turkkilainen van, maine coon, bengali ja siperiankissa. Vedestä pitäviä kissarotuja yhdistää se, että niiden alkuperäisessä ympäristössä on ollut runsaasti vettä ja vesistöjä. Voidaan siis päätellä, että ne ovat evoluution myötä tottuneet veteen, koska sen kanssa on ollut pakko tulla toimeen.

Kissojen vesikammosta on monia eri teorioita, joista ensimmäinen liittyy nimenomaan edellä mainittuun kasvuympäristöön. Sisätiloissa kasvaneille kotikissoille vesi on outo elementti, joka herättää pelkoa pelkästään vierautensa takia. Ihmiset ovat suojanneet kotikissojaan sukupolvien ajan pitämällä niitä sisätiloissa suojassa sateelta. Perusarat ja varautuneet kissat eivät siis mielellään ole kosketuksissa veden kaltaisen vieraan elementin kanssa. Tähän liityyy myös se, että veteen saattaa pakollisten kylpyjen muodossa assosioitua negatiivisia tunteita. Itsepäiset ja itsenäiset kissathan eivät tee pakotettuina mielellään mitään.

Toinen (vähemmän uskottava) teoria liittyy vesijohtoveteen, eli kissat saattavat herkän hajuaistinsa vuoksi vierastaa vesijohtovedessä olevia kemikaaleja ja haluavat siksi pysyä erossa siitä.

Kolmanneksi kissan turkki on vettähylkivän pintakerroksen alta arka imaisemaan vettä puoleensa. Läpikotaisin kastunut kissa on turkkiin sitoutuneen veden vuoksi painava ja näin helposti kiinni otettavissa. Toisaalta läpimärkä painava kissa uppoaa helposti veteen. Vesipelon taustalla saattaa siis olla myös turkin suojaamiseen liittyviä vaistoja.

Lähteet:
http://www.catchannel.com/community/catvideos/myth-busting-minute/do-all-cats-hate-water.aspx
http://www.animalplanet.com/pets/healthy-pets/do-cats-really-hate-water.htm
http://www.petsadviser.com/behaviors/why-do-cats-hate-water/
 

Kommentit (0)

Vastauksesi