Miksi kissat pitävät kalasta?

Miksi kissat pitävät kalasta?

Miksi kissat pitävät kalasta? Luonnossa se lienee ei kuulu niiden ruokavalioon, katithan karttaa vettä...

Vastaus

Kissojen mieltymystä kalaan voisi selittää yksinkertaisesti sillä, että kala on hyvä ravinnon lähde ja hyvin terveellistä kissalle. Veden välttely taas liittyy ilmeisesti kissan ruumiinlämmön säätelyyn. Märkä turkki eristää huonosti.

Kissa on sataprosenttinen lihansyöjä, jonka ruokaympyrän ideaalisisältö on sama kuin hiirulaisen sisältö, eli siinä on kosteutta n. 70 %, proteiineja 14 %, rasvaa 10 %, ja muutama prosentti hiilihydraatteja ja kuitua. Luista kissa saa tarpeellisen määrän kalkkia ja muita hivenaineita.
Luonnossa kissan ravintoa on pienriista, jota tuiki tavallinen kotikissakin onnistuu metsästämään. Eli erilaiset pikkulinnut ja jyrsijät, joiden mukana se saa oikeassa suhteessa tarvitsemiaan ravintoaineita. Kalassakin näitä ravintoaineita on riittävän hyvässä suhteessa, niin että kissa siitä kiinnostuu.

Se, että kala ei olisi kissojen luontaista ravintoa on osittain kyseenalainen luulo . Kotikissa on jalostunut aikojen saatossa elämään ihmisen kanssa, joten sen luontaisena ympäristönä voidaan tällä logiikalla pitää ihmisen muokkaamaa ympäristöä kaloineen päivineen. Mitä tahansa kalaa kissalle ei kuitenkaan sovi syöttää. Järvikalat on hyvä kypsentää ennen kissalle antamista, ettei kissaan tartu sisäloisia. Niitähän tosin voi tarttua ulkoa pyydystetyistä pikkueläimistäkin. Rasvaisia merikalojakaan ei ole hyvä antaa pääravintona, sillä niiden liiallinen nauttiminen saattaa aiheuttaa kissalle b-vitamiinin puutosta.

Vaikka kotikissat eivät kauheasti kalastakaan, kaikki kissat eivät suinkaan karta vettä. Tätä veden välttelyä esiintyy lähinnä silloin, kun turkin lämmöneristystä tarvitaan, eli kylmyydessä.. Joidenkin kuumissa maissa elävien kissojen kerrotaan viilentävän itseään kastautumalla veteen. Kissat pitävät tunnetusti hyvää huolta turkistaan ja hoitavat sitä nuolemalla. Kastuneen turkin kuntoon nuoleminen vie kissalta aikaa ja energiaa. Siksi se pitää sen mieluummin kuivana.

Kotikissan sukulaislajien kirjosta löytyy esimerkkejä kalaa ravinnokseen käyttävistä kissaeläimistä. Kuten esimerkiksi Kalastajakissa, joka nimensä mukaisesti hankkii ravintonsa lähes yksinomaan vedestä.
Kalastajakissa elää luonnonvaraisena Kaakois - Aasian alueilla. Laji on tanakkarakenteinen, lyhyt raajainen, noin kaksi kertaa kotikissan kokoinen eläin.

Kala on sen tärkein saaliseläin. Kalastajakissa saalistaa rantavesiin tulevia kaloja vaanimalla niitä kyyryllään jollakin rantakivellä, -töyräällä tai veden ylle kaartuvalla oksalla. Välillä se houkuttelee kaloja taputtemalla vedenpintaa kevyesti vaaleilla tassunpohjillaan, joita kalat luulevat vedenpinnalla seikkaileviksi hyönteisiksi.

Välillä kalastajakissa kahlailee matalissa rantavesissä ja iskee käpälällään ulottuvilleen tulevia kaloja, sammakoita ja äyriäisiä. Voipa se syöksähtää ihan sukelluksiinkin karkusalle yrittävän kalan perässä.. Kalastajakissa on taitava uimari http://www.youtube.com/watch?v=USvcrx8_OB4 ja ui usein. Uidessaan se käyttää apunaan häntäänsä, jolla se ohjailee uimasuuntaa. , kuin perämelaa konsanaan

Vaikka kotikissat välttelevätkin vettä, osaavat nekin uida luonnostaan. Ja akvaario kalatkin niitä tuntuu kovasti kiinnostavan.

Lähteet:
www.tunturisusi.com/kissat/kalastajakissa.html http://www.tunturisusi.com/kissat/kalastajakissa.html
http://www.felinefuture.com/nutrition/fish.php
Eläinlääkäri Tuija Salminen
http://www.karvanaaman.fi/ruokinta.html
www.whiskas.co.uk

Kommentit (0)

Vastauksesi