Miksi ketään päättäjää ja poliitikkoa ei ole saatu vastuuseen miljardeja maksavista tyräyksistä?

Miksi ketään päättäjää ja poliitikkoa ei ole saatu vastuuseen miljardeja maksavista tyräyksistä?

Vastaus

Ainahan se on ikävää imoittautua syylliseksi johonkin töppäykseen. Politiikassa kansan suosio ja kannatus on tarpeen ja eihän se uskottavuutta lisää jos möhlii. Toisaalta eihän jälkikäteen tapahtuva läpinäkyvä vastuun kieltelykään hyvää kuvaa anna. Rangaistus voi tulla myöhemmin politiikasta putoamisena jos äänestäjien muisti yltää riittävän pitkälle.

Demokratiassa päätöksiä tehdään usein jos jonkinlaisessa ryhmässä kuten eduskunnassa ja hallituksessa. Silloin vastuukin ikään kuin jakautuu useammalle henkilölle ja on vaikeampi nimetä yhtä tiettyä syyllistä. Ministerin omalla hallinnonalallaan tekemät virhearvioinnit on helpompi osoittaa, mutta poliitikot ovat taitavia selittämään asioita itselleen sopivalla tavalla. 

Isoja hankkeita saatetaan alkaa valmistelemaan yhdellä hallituskaudella. Loppuun sen voi viedä toinen hallitus. Silloin voidaan päätyä keskinäiseen nokitteluun: taisi projekti mennä jo alussa vikasuuntaan, me jouduimme viimeistelemään homman jonka toiset olivat jo huonosti valmistelleet.

Vastuuta voi vierittää toisille. Esimerkiksi Fortumin sähkönsiirrosta vastaavan Caruna-yhtiön myynti ulkomaisille sijoittajille ei tunnu löytävän vastuunkantajaa. Joidenkin mielestä vastuu päätöksestä oli silloisella elinkeinoministerillä. Tämän mielestä asiaa valmisteli tuolloin kehitysministeri. Kolmas katsoo että myyntipäätös oli Fortumin oma. Muuan kansanedustaja taas syyttää tapahtuneesta kokonaista puoluetta, SDP:tä. Asiat näyttävät olevan kovin monimutkaisia.

Ei ehkä miljardien kömmähdysten, mutta erinäisten omien virheiden takia virastaan eronneita ministereitä kyllä löytyy. Heidi Hautala luopui tehtävästään 2013 (ns. Arctia Shipping -kohu). Ilkka Kanervan tekstiviestittely johti eroon ulkoministerin tehtävästä vuonna 2008.

 

 

 

 

Kommentit (1)
Syy on yksinkertainen: poliitikon ainoa moraalin esiintymislaji on moraalinen krapula.
22.2.2016 10:30 Väinö Immonen 0

Vastauksesi